Начало Избрани F1 поема контрола върху излъчването на Гран при на Монако

F1 поема контрола върху излъчването на Гран при на Монако

3070
0
Гран при на Монако 2022
снимка, Пирели

F1 поема контрола върху излъчването на Гран при на Монако. Според информация на различни източници, световният шампионат вече отговаря за телевизионното отразяване на легендарното състезание по улиците на Монте Карло.

Състезанието в Монако е известно като „Перлата в короната“ на F1. Събитието по тесните улици на Княжеството приема стартове от световния шампионат още от неговото създаване през 1950 г. Такива са случаите и с пистите Спа, Монца и Силвърстоун

Гран при на Монако винаги е имало специални отношения с F1. Дълги години събитието не плащаше такса за домакинство и отговаряше за цялостното телевизионно отразяване на надпреварата. Традиционно F1 отговаря за излъчването на състезанията. В Монако обаче за това се грижеше местната телевизия Теле Монте Карло.

Бъдещето на Гран при на Монако бе под сериозна заплаха след като Либърти Медия придоби търговските права на F1. Американската компания отряза голяма част от привилегиите на събитието в Княжеството и поиска то също да плаща такса.

В средата на миналата година имаше различни спекулации за това дали Монако няма да бъде извадено от календара на F1. Най-големите различия между Либърти Медия и организаторите на събитието бяха свързани с таксата за провеждане на състезанието, телевизионните права, спонсорството на пистата и остарялата инфраструктура. В крайна смета двете страни постигнаха съгласие състезанието в на пистата в Монте Карло да остане част от F1 до 2025 г.

Като част от новото споразумение задълженията за излъчване ще бъдат прехвърлени на F1. Световният шампионат контролира голяма част от операциите от базата си във Великобритания.

Пистата в Монако почти не е променяна откакто приема първия си старт от Формула 1 през 1950 г. Състезанието е едно от най-скучните в графика на спорта заради тесните улици, които на практика не предлагат възможности за изпреварвания на все по-широките болиди от F1. Затова квалификацията в Монако е от решаващо значение за изхода на самата Гран при.

През последните години имаше и немалко оплаквания относно излъчването на състезанието в Монте Карло. Най-известният случай е от изданието през 2021 г. Тогава камерите прекъснаха битката в челото и излъчиха повторение на преминаването на Ланс Строл през шикана след тунела.

Монако трябваше да приеме седмия кръг от сезон 2023 в F1, но заради отмяната на Гран при на Емилия Романя ще бъде домакин на шестия кръг. По време на уикенда в Монако Мерцедес ще използва голям брой подобрения върху своя болид F1 W14.