Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 потвърди интереса към второ състезание в Китай

F1 потвърди интереса към второ състезание в Китай

844
0
Гран при на Китай
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Изпълнителният директор на F1 Стефано Доменикали каза, че второто състезание в Китай е „100 % реалистично“. Италианецът добави, че има град, който е поел отговорността за организацията на надпреварата. 

Китайската държава приемаше кръгове от шампионата в периода 2004-2019. Домакин на състезанията беше пистата Шанхай Интернешънъл. Рекордьор по успехи е Люис Хамилтън, който има шест успеха на това трасе. През следващия сезон Китай отново ще отсъства от календара поради продължаващата пандемия от коронавирус. По план надпреварата трябва да се завърне след две години и завърши сделката с F1, която е до 2025 г.

Въпреки това до тогава може да има втори Гран при в най-населената държава в света. Популярността на спорта трябва да се увеличи, благодарение на Гуаню Жу. Китайският състезател ще кара болид на Алфа Ромео следващата година.

„Мога да ви кажа, че вече сме получили интерес от друг град, който иска да приеме състезание от F1“, сподели Доменикали.

„Догодина няма да сме там. Това е поради пандемията от коронавирус. Ето защо удължихме договора с още три години, за сме сигурни, че имаме това разбиране да бъдем там. Сигурен съм, че присъствието на Жу, първият китайки пилот в F1 ще има огромно влияние върху гледаемостта. Това е област, в която искаме да присъстваме. Развитието е невероятно. Голям част от производителите са много заинтересувани да останат в Китай“.

„Факторът Жу“ не е непозната концепция по отношението на привличане на определени страни към организиране на състезания от F1. В подобен случай Макс Верстапен бе основната причина Нидерландия да се завърне в календара след 36-годишно отсъствие. Също така Серхио Перес е основната причина за завръщането и популярността на състезанието в Мексико.

„Това показва какво винаги съм казвал от самото начало, когато заех тази позиция. Пилотите са в центъра на нашия проект, защото са амбициозни и привличат фенове. Всеки иска да ги види как се представят“, завърши Стефано Доменикали.

Състезанието в Шанхай винаги е страдало от липса на достатъчно посещаемост. Последното издание на надпреварата, което беше под номер 1000 за F1, отбеляза 30 % увеличение на зрителите по време на неделния ден.