Начало Избрани F1 представи официалния календар за сезон 2023

F1 представи официалния календар за сезон 2023

53349
0
ФИА, Формула 1, F1
снимка: Спас Генев

F1 представи официалния календар за сезон 2023. Новият график бе одобрен от Световния съвет за автомобилен спорт на ФИА (World Motor Sport Council – WMSC) и ще включва рекордните за шампионата 24 старта.

Новата кампания ще започне на 5 март в Бахрейн и ще завърши на 26 ноември в Абу Даби. Сега ФИА официално одобри графика на световния шампионат за следващата година.

В началото на месеца изтече в интернет неофициална версия на календара на F1 за сезон 2023. Тя не се различава от тази, обявена от ФИА днес.

Според официалния вариант на календара за сезон 2023 отсъства Гран при на Франция. Надпреварата на пистата Пол Рикар съвсем очаквано загуби мястото си в световния шампионат. Има вероятност надпреварата да се върне в бъдеще на друга писта. Също така се забелязва и липсата на Южна Африка, която вероятно отлага завръщането си през 2024 г.

Междувременно Китай и Катар се връщат в шампионата. Състезанието на пистата Шанхай Интернешънъл не се е състояло от 2019 г. Бъдещето на този старт продължава да бъде несигурно заради строгите мерки в страната заради коронавируса. Междувременно Катар пропусна тазгодишния сезон заради Световното първенство по футбол, което ще започне през ноември.

Сред състезанията няма големи размествания освен Гран при на Белгия и Гран при на Азербайджан. Надпреварата на пистата Спа-Франкоршамп запази мястото си в календара и ще се състои с един месец по-рано в сравнение с предишните години. В същото време състезанието по улиците на Баку отново се връща в края на месец април за първи път след 2019 г.

Единствената напълно нова Гран при ще бъде по улиците на Лас Вегас и ще се проведе седмица преди финала на сезон 2023 в Абу Даби. В допълнение, ФИА е взела под внимание да няма застъпване с легендарното състезание от WEC 24 часа на Льо Ман.

„Присъствието на 24 състезания в календара на световния шампионат на ФИА за 2023 г. е още едно доказателство за растежа и привлекателността на спорта в световен мащаб. Добавянето на нови места и запазването на традиционните събития подчертава доброто управление на спорта от страна на ФИА. Радвам се, че през 2023 г. ще можем да представим на по-широк кръг от феновете новата ера на вълнуващи състезания във Формула 1, създадена от Правилника на ФИА за 2022 г.. При съставянето на календара на Формула 1 за 2023 г. членовете на WMSC взеха предвид и датата на престижното състезание „24 часа на Льо Ман“, сподели президентът на ФИА Мохамед Бин Сулайем.

Календар на F1 за сезон 2023

5 мартБахрейн
19 мартСаудитска Арабия
2 априлАвстралия
16 априлКитай
30 априлАзербайджан
7 майМаями
21 майЕмилия Романя
28 майМонако
4 юниИспания
18 юниКанада
2 юлиАвстрия
9 юлиВеликобритания
23 юлиБелгия
30 юлиУнгария
27 августНидерландия
3 септемвриИталия
17 септемвриСингапур
24 септемвриЯпония
8 октомвриКатар
22 октомвриСАЩ
29 октомвриМексико
5 ноемвриБразилия
18 ноемвриЛас Вегас
26 ноемвриАбу Даби