Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 прекрати телевизионното си излъчване в Русия

F1 прекрати телевизионното си излъчване в Русия

983
0
Гран при на Русия
снимка: Пирели

F1 прекрати телевизионното си излъчване в Русия. Това се случва след като ръководството на шампионата прекрати договора за излъчване в най-голямата страна по площ в света. Също така забрани достъпа до онлайн платформата F1 TV като част от санкциите, наложени на страната след нахлуването й в Украйна.

Решението на F1 идва след прекратяването на връзките на отбора на Хаас с руския спонсор Уралкали и неговия пилот Никита Мазепин. Малко след това следва подобен ход, предприет от британската Висша лига. Също кактo F1, тя също която прекрати договорите си за излъчване в Русия.

Руската телевизия Match TV държеше правата за Формула 1 до края на 2023 г. Така спирането на спорта в страната обхваща и онлайн платформата F1 TV, до която местните абонати вече няма да имат достъп.

Малко след като Русия нахлу в Украйна, Формула 1 изхвърли състезанието в Сочи от календара си за сезон 2022. Няколко дни по-късно заяви, че няма да провежда състезания в страната в бъдеще.

Като част от санкциите срещу Русия в областта на моторните спортове, ФИА наложи ограничения на притежателите на лицензи от Русия и Беларус. Федерацията ги задължава да спазват строг кодекс на поведение. Той включва състезания под неутрален статут и флаг.

Въпреки това британският орган за управление на моторните спортове на четири колела Motorsport UK, забрани на руските състезатели, отбори или отделни лица, да участват в състезания, провеждани в Обединеното кралство.

Във връзка с това отборът на G-Drive Racing оттегли участието си в световния шампионат за издръжливост (WEC). Мениджърът на тима Роман Русинов, както и Данил Квят са отказали да подпишат декларацията на ФИА.

Освен в F1, ФИА отмени надпреварата и в световната купа за туристически автомобили (WTCR). Според предварителния план надпреварата в Сочи трябваше да се проведе през лятото.