Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уралкали ще започне съдебно производство срещу Хаас (обновена)

Уралкали ще започне съдебно производство срещу Хаас (обновена)

2469
0
Уралкали Хаас
снимка, Хаас

Уралкали ще започне съдебно производство срещу отбора на Хаас. Компанията за калиеви торове иска тимът да възстанови плащанията за спонсорство, след като бе оповестено прекратяването на договора за партньорство между двете страни в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

По време на края предсезонния тест на Формула 1 в Барселона Haas преустанови спонсорството си с Уралкали и свали тяхното лого от болида VF-22. Мотивите за това решение след нахлуването в Украйна. След преразглеждане на ситуацията екипът обяви, че напълно прекъсва връзките си с марката и пилота Никита Мазепин. Руският пилот е син на шефа на компанията Дмитрий Мазепин.

Уралкали публикува изявление в отговор на прекратяването на договора си с Хаас. Търговското предприятие ще се стреми да си възстанови пълното спонсорско финансиране за 2022 г. Ако се стигне до успех, представители на Уралкали заявиха, че ще използват парите от спонсорството за създаване на фондация за подкрепа на спортистите. Тя трябва да се казваСъстезаваме се като един„. Въпреки това не става ясно как ще бъдат използвани тези пари и на кого ще бъдат предоставени.

„Уралкали възнамерява да защити интересите си в съответствие с приложимите правни процедури. Също така запазва правото да започне съдебно производство, да претендира за обезщетение и да поиска връщане на значителните суми, които кoмпанията е платила за сезон 2022 в F1, се казва в изявлението на производителя на калиеви торове.

„По-голямата част от спонсорските средства за сезон 2022 вече са преведени на тима. Освен това, отборът прекрати договора за спонсорство преди първото състезание от сезон 2022. Така те не са изпълнили задълженията си към Уралкали за тази година. Ще бъде поискано незабавно възстановяване на сумите, получени от отбора.“

В изявлението на търговското дружество се казва също, че призивът на Хаас да прекрати договора за спонсорство в светлината на руската инвазия в Украйна е „необоснован“. Според тях F1 винаги трябва да бъде свободна от политика и натиск от външни фактори.

Aмериканският отбор ще пропусне първите сутрешни изпитания заради забавяне на оборудването. Самолетът, който трябваше да го транспортира, е задържан на летището в Истанбул. Освен това Пиетро Фитипалди ще седне зад волана на втория болид на екипа, докато се вземе решение кой ще бъде постоянния заместник на Никита Мазепин. 

Meждувременно руският пилот обяви плановете си за създаването на фондация, която да подкрепя спортисти от Русия и Беларус. Тя ще бъде финансирана от Уралкали.

Днес обявявам създаването на фондация, която ще бъде посветена на подпомагането на спортисти, които по независещи от тях политически причини са загубили възможността да се състезават на най-високо ниво, заяви Мазепин, говорейки пред избрани медии. 

Тя ще бъде финансирана от Уралкали с парите, които бяха предвидени за спонсорство на F1 през този сезон.“

Фондацията ще отпусне финансови и нефинансови средства на онези спортисти, които са прекарали живота си в подготовка за олимпийски или параолимпийски игри или други значими събития, само за да разберат, че им е било забранено да се състезават и са били колективно наказани само заради паспортите, които притежават.“

Ще работим за намиране на работни места, които да осигурят достойни доходи. Голяма част много от тези атлети разчитаха на спонсорство след представянето си в дадени първенства. Ще предоставяме правна помощ и в случаите, когато те искат да защитят своя спортен статут.“

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от NIKITA (@nikita_mazepin)