Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 и отборите ще обсъждат съботни спринтови стартове на мястото на квалификацията

F1 и отборите ще обсъждат съботни спринтови стартове на мястото на квалификацията

1519
0
грид, стартова решетка, старт, Формула 1, F1, Гран при на Тоскана, Муджело
снимка: Пирели

F1 и Гран при отборите ще обсъждат на 11 февруари предложение за въвеждането на спринтови стартове в събота на състезателните уикенди. Идеята е вместо втора тренировка в петък да се провежда квалификация, която да определи грида за надпревара, която да се проведе на следващия ден. Дължината й ще е около 100 километра – една трета от обичайната състезателна дистанция. Резултатите от този спринтов старт ще определят подреждането на решетката за неделя, а освен това ще носят и точки на класираните в топ 8. Предлага се присъждането на половината от точките, давани за Гран при-то.

Това е поредният опит за вкарване на нов елемент в състезателните уикенди. Смята се, че подобно нещо би увеличило интереса на феновете. Главният изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали вече изрази склонност да изпробва такъв вариант.

През 2020 г. се обсъждаше идея за спринтови надпревари в събота. Идеята бе резултатите от тях да определят стартовата решетка за неделя, но в обратен ред. Това предложение бе отхвърлено и Доменикали каза, че няма да се обсъжда повече.

За новото предложение са посочени три старта, където би могло да се изпробва – в Канада, Италия и Бразилия. В момента обаче не ясно дали надпреварите на пистите Жил Вилньов и Интерлагос ще могат да се проведат заради ограниченията в пътуванията вследствие на пандемията от коронавирус, които продължават да се променят постоянно. В Сао Пауло освен това имат проблем с изпълнението на договора за домакинство.

От F1 търсят начин да повишат интереса, тъй като петъчните тренировки не са особено гледани. Организаторите обаче са против съкращаването на състезателните уикенди, тъй като това би намалило директно приходите им. По принцип се продават различни билети – за определен брой дни или за целия уикенд, като тези за петък са сред по-евтините.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)