Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 ще използва външната конфигурация за втория старт в Бахрейн

F1 ще използва външната конфигурация за втория старт в Бахрейн

1232
0
Фетел-Льоклер 2019 Бахрейн
Битката между Льоклер и Фетел в Бахрейн, снимка: ATP

Втората надпревара в Бахрейн ще се проведе на външната конфигурация на пистата Сахир. Това потвърдиха от F1 през днешния ден. Така за пръв път ултрабързата конфигурация на трасето ще приеме състезание от световен шапионат.

Гран при на Сахир ще бъде нощна надпревара и ще бъде седмица след самата Гран при на Бахрейн. Това втората най-къса писта в историята на F1 след тази в Монако. За да се постигне мининална състезателна дистанция от 305 км, обиколките на тази писта ще са 87. Това ще бъде състезанието с най-много обиколки през този сезон.

Симулациите прогнозират квалификационни времена в порядъка на 55 секунди, a в състезание може да се достигне до обиколки под минута. Единственият такъв случай е бил през 1974, когато Ники Лауда записва със своето Ферари време от 58.79 секунди на френската писта край Дижон.

Характеристиките на външната писта ще играят голяма роля както в квалификацията, така и в самото състезание. По-късата и бърза конфигурация обикновено води до близки разлики между пилотите, но и повече трафик в състезанието. По този начин се очаква изключително зрелищна битка между тимовете.

F1 се е състезавала на дългата версия на пистата през 2010. Според Рос Браун, външната версия се смята за по-добра алтернатива когато се е стигнало до избора за надпреварата в Сахир.

„Радваме се да обявим външната конфигурация за Гран при на Сахир. Искаме да благодарим на нашите партньори от Бахрейн“, сподели Браун.

„Обсъждахме много опции за алтернативен вариант на трасето и установихме, че тази версия на пистата ще бъде изключително предизвикателство за пилотите и отборите. Очаквам феновете да се насладят на високата скорост и кратките времена за обиколка“. добави управляващият директор на F1.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter