Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 потвърди официално Истанбул парк, 2 кръга в Бахрейн и старт в...

F1 потвърди официално Истанбул парк, 2 кръга в Бахрейн и старт в Абу Даби

2059
0
Гран при на Бахрейн
снимка: Ферари

Формула 1 потвърди официално завръщането на пистата Истанбул парк в календара си, както и провеждането на два кръга в Бахрейн и старт в Абу Даби. Така сезон 2020 в Гран при достигна 17 надпревари.

Гран при на Турция е планирана за 13-15 ноември

Представители на ФИА ще посетят пистата Истанбул парк, за да хомологират трасето, на което от няколко години не се провеждат големи международни надпревари.

Гран при на Бахрейн и след това състезанието за Голямата награда на Сахир ще са съответно на 27-29 ноември и 4-6 декември. Гран при на Абу Даби пък е вписана за 11-13 декември.

Днешното съобщение включва и официална отмяна на Гран при на Китай. Състезанието в Шанхай първо бе отложено, още преди обявяване на пандемията от коронавирус. Организаторите се надяваха да намерят по-късна дата за надпреварата си. Властите обаче забраниха масови спортни прояви до края на годината и това направи невъзможно провеждането й.

От F1 потвърдиха също така, че възнамеряват да допуснат публика на някои от кръговете до края на сезона

По въпроса се работи с отделните организатори. От Сочи в Русия от потвърждаването на състезанието там твърдят, че то ще се случи със зрители на пистата. В Портимао, Португалия планират да запълнят около половината от капацитета на трасето – около 50 000 души. За Муджело в Италия също се смята, че ще има публика, но засега не е ясно колко.

„Гордеем се да обявим, че Турция, Бахрейн и Абу Даби ще са част от сезон 2020“, заяви главният изпълнителен директор на F1 Чейс Кери.

„Настоящата година изправи Формула 1 и света пред безпрецедентно предизвикателство и искаме да изкажем благодарност на всички в спорта, ФИА, отборите и партньорите ни за това, че направиха сезона възможен. Разочаровани сме, че не успяхме да изпълним предварително планирания си календар. Но успяхме да сглобим поредица от стартове, които ще продължат да носят вълнение – надпревари на традиционни и нови писти, забавляващи всичките ни фенове.“