Начало Избрани F1 ще използва нови гуми за мокър асфалт

F1 ще използва нови гуми за мокър асфалт

1183
0
Пирели, гуми
снимка: Пирели

F1 ще използва нови гуми за мокър асфалт. Това стана ясно след като отборите са одобрили последните прототипи на Пирели, които бяха тествани през зимата. Така италианската компания ще достави на участниците в световния шампионат гуми, които ще бъдат много по-ефективни и няма да се нуждаят от подгряващи одеала.

Промяната в спецификацията на смесите беше официално одобрена на вчерашното заседание на Комисията на F1, което се проведе в централата на организацията в Лондон

В изявление на F1 и ФИА се казва, че от Пирели са успели да създадат гуми за мокро време, които е много по-ефективна от предишните спецификации. Този нов тип гуми няма да изисква използването на одеала. Разбира се, италианската компания е получила помощ от отборите в F1.

Новата спецификация на гумите на Пирели ще може да се използва от Гран при на Емилия Романя. Тя бе въведена след няколко специални тестови сесии на мокра писта, проведени от няколко отбора през зимната пауза. Първоначално новите гуми трябваше да се използват през 2024 г. Тогава се предвижда забрана на подгряващите одеала както за сликове, така и за гуми за мокър асфалт.

Състезанията на мокро и особено видимостта на пилотите от F1 бяха основен проблем през последните години след няколко спорни състезания. Най-известният пример е Гран при на Белгия 2021. Тогава условията на пистата Спа позволиха направата на само няколко обиколки зад колата на сигурността.

Комисията на F1 също така потвърди, че ще тества и друг експеримент. При него автомобилите ще бъдат оборудвани с арки на колелата, предназначени да намалят пръските. Очаква се това да се случи в средата на този сезон.

„ФИА вече проведе собствени CFD изследвания през последните месеци. След техния край отборите вече получиха официална зелена светлина да извършват работа във въздушния тунел и CFD и да анализират въздействието на арките извън ограниченията за аеродинамични тестове и лимита на разходите.“

„ФИА е благодарна за предложенията за подкрепа от страна на отборите за проекта за пакет гумите за мокро време, представен на последното заседание на Комисията за F1.

„Сега се подготвя се техническа директива. Тя трябва да позволи на отборите да извършват такава работа извън ограниченията за аеродинамични тестове и извън тавана на разходите. Тестовете на писта ще бъдат планирани за второто или третото тримесечие на 2023 г.“