Начало Избрани F1 ще изпробва нов квалификационен формат през 2023 г.

F1 ще изпробва нов квалификационен формат през 2023 г.

3857
0
F1 квалификация
снимка, Пирели

Пилотите от F1 ще трябва да използват специфични смеси на Пирели по време на различните етапи на квалификацията. Очаква се през следващата година да влезе в сила нов квалификационен формат, който ще се прилага в определени състезателни уикенди.

Промяната в правилата за следващата година е описана подробно в актуализирания спортен правилник за настоящия сезон, издаден от ФИА.

По-рано тази седмица Комисията на Формула 1 се съгласи да изпробва намаляване на общия брой комплекти гуми на Пирели, разрешени за даден състезателен уикенд. По този начин вместо 13 чифта смеси, пилотите ще използват 11. Това ще се случи в две състезания през следващата година, в които ще се използваревизиран квалификационен формат.

Според новите правила, състезателите ще имат 3 комплекта твърди гуми и по 4 чифта медиум и софт. Сега те получават 2 комплекта твърди, 3 медиум и цели 8 меки в стандартните уикенди. В тези, в които се използва спринтовата квалификация, пилотите имат по 12 чифта гуми сликове (6 софт, 4 медиум и 2 хард).

В уикендите, в които ще се използва системата с 11 комплекта гуми за сух асфалт, пилотите ще бъдат задължени да карат с определени смеси във всяка една от трите фази на квалификацията. В първата те ще трябва да бъдат с хард, във втората с медиум. Едва в третата ще имат разрешение да използват софт.

В изявление, публикувано след заседанието на Комисията за Формула 1, ФИА отбеляза, че ще бъде проведен тест на намалените смеси на гумите в два състезателни уикенда през сезон 2023 г. Неговата цел е да се оцени въздействието на намаляването на разпределението на гумите върху движението на пистата. Главното намерение на ръководния орган, е да се премине към по-устойчиво използване на смесите в бъдеще.

Одобрените за тази година промени в правилника включват премахване на максималния брой от 30 дни за тестване на гуми, разрешени през сезона. Освен това има и разяснения относно използването на така нареченитеболиди-мулета.“ В допълнение ФИА ще проверява много повече болидите, особено при инциденти.

Комисията обсъди и увеличаването на броя на спринтовите състезания на шест през следващата година. Все още ФИА  не е дала одобрението си за тази промяна. Първото издание на спортния правилник на Формула 1 за 2023 г. все още не е публикувано в сайта на федерацията.