Начало Избрани F1 ще покаже останките от катастрофиралия автомобил на Грожан

F1 ще покаже останките от катастрофиралия автомобил на Грожан

1634
0
Катастрофата на Грожан в Бахрейн
Катастрофата на Грожан в Бахрейн, снимка F1 Exhibition

F1 ще покаже останките от катастрофиралия автомобил на Грожан. Това ще се случи по време на специална изложба на световния шампионат, която ще се проведе следващия месец в Мадрид.


Грожан се удари в стената със скорост около 193 км/ч по време на първата обиколка на Гран при на Бахрейн 2020. Французинът имаше контакт с тогавашния състезател на Алфа Таури Данил Квят, след който бе изпратен в предпазните ограждения.

Болидът на Грожан се запали веднага след инцидента. Бившият пилот на Хаас прекара 28 секунди в огнения ад преди да успее да се измъкне от горящия автомобил VF-20 и да бъде качен в медицинския автомобил. В същото време състезанието моментално бе прекъснато за повече от един час, в който маршалите поправяха огражденията около трасето. Грожан бе закаран в медицинския център на пистата в Бахрейн. 36-годишният състезател получи леки изгаряния на ръцете и глезените след този ужасяващ инцидент.

Останките от автомобила на Ромен, който се разцепи на две и мигновено се взриви, бяха пазени в тайна в продължение на повече от две години. Благодарение на тясното сътрудничество между Хаас и продуцентите на събитието, шасито на Грожан ще бъде показано за първи път на изложението на F1 Мадрид

Останките от болида на Грожан ще бъдат разположени в специално построена стая, озаглавена „Оцеляване.“ Те ще бъдат придружени от голяма видеоинсталация. На нея ще бъдат показани невиждани досега кадри от катастрофата. В кратък клип, публикуван днес, Ромен сподели личните си спомени за разтърсващия инцидент. Стаята е едно от седемте уникални преживявания, всяко от които е специално разработено в сътрудничество с награждавани куратори, художници и режисьори. По този начин ще бъде предложено зашеметяващо приключение в света на F1.

„От моя гледна точка това беше голям инцидент. В първия момент не осъзнах колко силен беше отвън“, каза Грожан в интервюто си за екипа на F1 Exhibition.

„Едва на следващия ден, когато помолих някой да ми покаже как изглежда, разбрах какво се е случило. Всъщност съпругата гледаше това състезание заедно с баща ми и децата ми. Те ще помнят този момент през целия си живот. Те бяха просто зрители, които чакаха да чуят нещо. Те чакаха да разберат дали съм добре“, добави бившият пилот от F1.

„Трябваше да счупя облегалката за глава като я ударих с каската си. След това успях да пробия каската си и да се изправя на седалката. Осъзнах, че левият ми крак е заклещен в шасито. Затова го дръпнах колкото се може по-силно. Обувката ми остана в шасито, но кракът ми се освободи. така вече можех свободно да изляза от автомобила.“

„Това бяха 120 кг гориво плюс акумулатора – и двете неща горяха. Същевременно д-р Ян Робъртс и един пожарникар се опитваха да отворят пролука в огъня, за да ми помогнат да изляза. Вярвам, че това ми помогна поне да придобия представа къде трябва да отида и къде всъщност е изходът.“

„Клетката за оцеляване“ е на ваше разположение в случай на силен удар. Аз бях непокътнат вътре в нея. Шасито все още е цяло, както и ореолът. Всичко останало в колата бе наред с изключение на щетите от удара и пожара. Предполагам, че именно ореолът спаси живота ми в онзи момент“, заключи Грожан.

Това бе последното състезание на Грожан в F1. Французинът пропусна последните два старта от тогавашната кампания и бе заменен от Пиетро Фитипалди. В края на 2020 г. той се раздели и с отбора на Хаас. Сега Грожан започва третата си кампания в Индикар и втора с тима на Андрети Аутоспорт

Катастрофата предизвика широка дискусия за безопасността на пилотите и пистите в F1. Експозицията на изложбата е посветена на хората, които през цялата история на F1 са се жертвали, за да подобрят безопасността на спорта. По-широката изложба също така отдава почит и изследва постоянните иновации, които са тласнали F1 напред.

Първата в света официална изложба на F1 ще бъде открита на 24 март в комплекса Ifema Madrid. Завладяващото изложение е разработено съвместно с ръководството на Формула 1. То може да се похвали с широк спектър от артефакти и принос от най-легендарните отбори, експерти и личности в спорта.

Създадено в партньорство с Round Room Live и далеч надхвърлящо досегашните възможности на феновете, шоуто използва смели, технологични дизайнерски решения и мащабни интерактивни дисплеи. Така ще бъде разкрито миналото, настоящето и бъдещето на F1.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Formula 1 Exhibition (@f1exhibition)