Начало Избрани F1 ще се състезава на Хунгароринг до 2032 г.

F1 ще се състезава на Хунгароринг до 2032 г.

521
0
писта Хунгароринг
снимка, Спас Генев

F1 ще се състезава на Хунгароринг до 2032 г. Ръководството на световния шампионат удължи с още пет години споразумението на пистата край Будапеща. F1 също така потвърди, че трасето ще претърпи значително развитие и ще подобри инфраструктурата си.

Хунгароринг е една от класическите писти в календара на F1. Трасето приема непрекъснато стартове от световния шампионат вече повече от 35 години, като първото издание на Гран при на Унгария се провежда през 1986 г. Събитието е било печелено от легенди като Аертон Сена, Мика Хакинен, Михаел Шумахер, Себастиан Фетел и Люис Хамилтън

Хунгароринг имаше договор с F1 до 2027 г. Сега споразумение с ръководството на световния шампионат е удължени с още 5 години. Така Хунгароринг гарантира бъдещето си в F1 до края на сезон 2032.

Организаторите на събитието работят по инфраструктурата на трасето от повече от 5 години. Очаква се новата сграда в бокса и главната трибуна да бъдат завършени навреме за събитието през следващата година. Подобно на тази година, Хунгароринг ще приеме предпоследно състезание преди лятната ваканция през 2024 г.

„Страхотна новина е да обявим удължаването на Гран при на Унгария за още пет години, тъй като се завръщаме за още един изпълнен с екшън уикенд на пистата Хунгароринг“, сподели Стефано Доменикали.

„Това е много специална писта в непосредствена близост до невероятния град Будапеща, която всички пилоти и нашите фенове очакват с нетърпение в календара. Ангажиментът на промоутъра в Унгария да развие съоръженията и да подобри още повече преживяването на феновете е още една важна стъпка, която искаме да направим на всички наши състезания. Така ще можем да продължим да се усъвършенстваме и да направим нашите състезания още по-добри“, добави CEO-то на F1.

Гран при на Унгария е едно от най-посещаваните състезания от календара на F1. Очакванията са тази година повече от 300 000 души да гледат на живо неделната надпревара на Хунгароринг

„За нас е чест и гордост, че постигнахме договорка за удължаване на договора. Като се има предвид изумителното нарастване на популярността на F1 в световен мащаб, където за участие в календара се борят повече места от всякога, днешното подписване е изключително важно постижение за нас“, каза Жолт Гюлай.

„Съвсем естествено, предстои обновяването на известната ни писта. То включва ремонт на сградата на главния падок, главната трибуна и зрителските зони. Очаква се промените да приключат до 2026 г. За нас ще бъде огромно удовлетворение да посрещнем отборите и феновете, които винаги ще бъдат наш основен приоритет. Хунгароринг е място от световна класа, което ще отразява високите стандарти, които се очакват за състезателен уикенд от F1.“

„Аз и моите колеги започнахме работа по този значим проект за развитие преди осем години. Днешното съобщение е един венец на общите ни усилия. Затова бих искал да благодаря на всички, които са участвали в днешния етап. С нетърпение очаквам още много години първокласни състезания от F1 на Хунгароринг“, добави CEO-то на унгарското трасе.