Начало Избрани F1 ще тества видео система за по-добра видимост в слепите завои на...

F1 ще тества видео система за по-добра видимост в слепите завои на пистата в Джеда

908
0
Джеда
Джеда, снимка Пирели

F1 ще тества нова видео система по време на уикенда за Гран при на Саудитска Арабия. Нейната цел е да увеличи видимостта на пилотите в слепите завои на уличните писти като тази в Джеда.

Това ще се случи по време на подготвителната сесия във Формула 2, където ще се инсталират видео екрани преди завоите с номера 13, 16 и 19. На тях ще бъдат показвани кадри от пистата след завоите, които ще имат за цел да предупредят пилотите ако има някаква непосредствена опасност на състезателната линия. Ако тестът на системата се окаже задоволителен, тя може да остане активна за тренировъчните сесии в F1.

Миналата година пистата в Джеда отнесе много критики заради множеството изключително бързи, но слепи завои. Поради тази причина част от бетонните бариери бяха преместени с между 1.5 и 2 метра по-назад от ръба на пистата. Въпреки това според някои от пилотите дори и това не е достатъчно.

Идеята за новите видео системи в F1 бе приветствана от Джордж Ръсел. Пилотът на Мерцедес е директор на Асоциацията на пилотите от Гран при (GPDA). Именно британецът бе най-големият критик на трасето в края на миналата година.

Мисля, че ще трябва да тестваме и да видим какво ще се случи. Със сигурност ще можем да получим обратна връзка  два когато излезем на пистата“ каза той, цитиран от Motorsport.com.

Понякога подобни решения вървят добре, а понякога не толкова. Знаем какви са трудностите с видимостта на писта като тази в Джеда. Повече помощ от ФИА и F1 винаги ще ни бъде от полза.“

„В момента не мога да кажа нищо. Това може да е доста интригуващо изпълнение и ако се получи, може да го видим и на други улични трасета като Баку, Монако и Сингапур. Ако намалява опасността и увеличава безопасността на всички нас, най-вероятно ще сме доволни.“

Състезателят на Макларън Ландо Норис бе малко по-скептичен. Притеснението му се състои в това, че заради високите скорости пилотите може и да нямат много време, в което да гледат във въпросните екрани.

„Трябва да се изчака и да се види, тъй като това е толкова бърз участък, каза британецът.

Може да нямате много време да погледнете към телевизионния екран и да видите какво се случва. Но ще видим. Ако новата система е добра, тогава съм сигурен, че можем да се опитаме да я приложим повече до края на сезона.“

Подобренията по пистата в Джеда не бяха посрещнати много добре от някои пилоти. Например Карлос Сайнц и Мик Шумахер заявиха, че трасето се нуждае от повече промени.

„Аз и Шарл смятаме, че организаторите просто са преместили стената с малко повече от метър. Въпреки това състезателната линия все още ще бъде близо до стената. Това означава, че видимостта ни не се подобрява“, каза пилотът на Ферари.

„Трябва да продължим да затягаме отношенията си с ФИА и да ги подобряваме. Очаквахме по-голяма стъпка в правилната посока. Според мен това не е много по-добре. Подобренията по пистата са незначителни много малки“, завърши испанеца.

„Някои от завоите, които имаме, можеха да бъдат просто прави, каза Мик Шумахер. „Със сигурност щеше да ни е по-лесно. Просто трябваше да запомня по-малко числа. Мисля, че това е нещо, което вероятно ще се развие с времето.“