Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 обмисля задължителни петъчни тренировки за млади пилоти

F1 обмисля задължителни петъчни тренировки за млади пилоти

864
0
Гран при на Италия, Монца
снимка: Пирели

Формула 1 обмисля въвеждането на задължителни петъчни тренировки за млади пилоти по време на състезателни уикенди от догодина. Президентът и CEO на F1 Стефано Доменикали сподели в навечерието на Гран при на Италия, 14 кръг от сезон 2021, че се обсъжда идея отборите да са длъжни да дават възможност на нови състезатели. Тестовете на Гран при екипите са изключително ограничени и от доста време се говори, че всъщност реален опит със съвременните болиди имат много малко пилоти. Особено младите състезатели нямат почти никакъв шанс да стигнат до тест освен изпитанията за тях след финала на сезона. Дори тогава обаче се случват извънредни ситуации. От Рено например успешно лобираха за включването на Фернандо Алонсо в последния такъв тест в Абу Даби.

„Темата за младите пилоти е много важна за нас и ни интересува. Затова се обсъждат някои идеи на срещите с F1 екипите“, обясни Доменикали

„В частност искаме млади състезатели задължително да участват в свободните тренировки.“

Според Доменикали подобна стъпка би направила и самите надпревари по-интересни. По този начин титулярите ще имат по-малко време на писта по време на състезателен уикенд, тоест по-малък шанс да намерят максимално удобни за себе си на конкретното трасе настройки.

И в момента отборите от Формула 1 могат да използват млади пилоти в свободните тренировки, стига да притежават необходимия лиценз. Това обаче се случва доста рядко.

Шефът на Хаас Гюнтер Щайнер заяви, че отборите може би трябва сериозно да обмислят идеята.

„Ако се замислите, пилот извън F1 има много малка и дори почти никаква възможност да седне в Гран при болид. Може би е добре да се помисли по идеята. Според е необходима всички отбори, ФИА и ФОМ заедно да решим дали това е правилният път напред. Но като цяло не бих се противопоставил“, заяви Щайнер, в чийто тим този сезон има двама дебютанти – Мик Шумахер и Никита Мазепин.