Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 най-вероятно ще се върне в Република Южна Африка

F1 най-вероятно ще се върне в Република Южна Африка

1064
0
Киалами, Република Южна Африка
Киалами, снимка Ауди

F1 най-вероятно ще се върне в Република Южна Африка (РЮА) в близко бъдеще. Очаква се надпреварата в Гран при отново да се провежда на пистата Киалами. Трасето край град Йоханесбург е било домакин на състезания в периода 1967-1985 г. и след това през 1992 и 1993 г. 

Добавянето на състезание в Африка се очертава като следващия основен приоритет за ръководството на световния шампионат. F1 не е посещавала Киалами от сезон 1993, когато Ален Прост печели първата си победа с екипа на Уилямс.

Откакто американската компания Либърти Медия пое контрола върху шампионата, смесица от класически и нови състезания получи постоянно присъствие във Формула 1.

Примери за класически надпревари са връщането на писти като Имола и Зандвоорт. Също така са добавени две високоплатени състезания в Катар (Лосаил) и Саудитска Арабия (Джеда), както и две бляскави американски състезания в Маями и Лас Вегас.

В момента F1 е решила да разшири дейността си в тези територии, особено в Съединените щати. Следващият й фокус вероятно ще бъде осигуряването на състезание в Южна Африка на пистата Киалами. Това може да се случи не по-рано от 2024 г.

Южноафриканското трасе ще трябва да получи статут на клас 1 на ФИА. Toва е необходимо, за да се осигури преместването и да се завърши пълният кръг за бившето място за Гран при. Преди няколко години трасето бе в изключително окаяно състояние.

Въпреки загубата на Гран при Южна Африка през 1993-та, Киалами е  домакин на други международни автомобилни и мотоциклетни състезания през останалата част на 90-те години и първото десетилетие на ХХI в. Примери за това са световният Супербайк шампионат (WorldSBK), Sidecar World Championship, както и бившите серии А1 Гран при и Superstars Series. Въпреки това от 2010 г. качеството на пистата започна да се влошава.

Главният изпълнителен директор на Порше Южна Африка Тоби Вентър купува пистата през 2014 г. Оттогава насам тя претърпя основен ремонт и промяна в оформлението. То включва удължаване на старт-финалната права. Въпреки това е запазена последователността на първоначалното оформление на бързия десен завой Сънсет.

Първоначално Киалами беше реконструирана до стандарта на ФИА за клас 2, защото крайната цел на новите шефове на пистата не бе F1. Въпреки това те бяха отворени за идеята. От 2019 г. до момента трасето е домакин на състезание от Intercontinental GT Challenge.

Основните изисквания за получаване на сертификат клас 1 е осигуряването на по-големи зони за сигурност и промяна в предпазните заграждения. Във връзка с това, главният изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали многократно заяви желанието си да добави Гран при на африканския континент през последните месеци.

Освен Америка и Китай, мисля, че има потенциал скоро да се появим и в Африка“, каза Доменикали пред Sky Sports F1 през март.

Интересът към спорта в този континент е голям. Със сигурност това е още една област, която засега липсва в географията на нашия календар.“

Още през 2023 г. се обсъждаше възможността за второ състезание в Китай. Очаква се то да се присъедини към съществуващото на пистата край Шанхай.

Въпреки това дори включването на Шанхай в календара се оказва трудно. Причината за това е продължаващите строги мерки в страната поради пандемията от COVID-19.

По този начин сделката с Киалами сега изглежда по-вероятна. Очаква се да Гран при на Южна Африка да бъде следващото голямо събитие в календара на F1. Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън неведнъж е призовавал за провеждане на състезание в Африка. Миналата седмица той дори подчерта своето твърдение в отговор на въпрос за новото състезание в Лас Вегас.

Това, което наистина искам да видя, е надпревара в Южна Африка. Искам да чуя как ще бъде обявена следващата Гран при в страната.“

Хамилтън разясни желанието си за състезание на Киалами.

Ние сме почти на всеки друг континент, така че защо не?
В крайна сметка моите предци са оттам, така че това е много важно за мен. Също така смята, че Мисля, че спорта  трябва да отиде там. Ако ги има на всеки друг континент, защо да го няма и в Африка?“, завърши Люис Хамилтън.