Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Състезание в Африка е приоритет за F1

Състезание в Африка е приоритет за F1

1397
0
Киалами, ЮАР
Старттът на състезанието на Киалами през 1985 г., снимка: Уилямс

Да има състезание в Африка е приоритет за Формула 1. Това заяви отговорникът по комерсиалните въпроси в спорта Шон Брачес. Интерес да бъде домакин на такова проявява напоследък Маракеш в Мароко.

В страната е имало едно състезание от шампионата на F1 през 1958 г. в Казабланка. В последните 10-ина години обаче Маракеш влезе трайно сред домакините на автомобилни състезания от висок ранг.

От 2009 до 2017 г. градът приемаше кръг от Световния шампионат за туристически автомобили (WTCC) и такъв от Формула Е от 2016 г. до тази година включително.

За последно състезание в Африка във Формула 1 имаше в ЮАР на Киалами през 1993 г.

Смята се, че именно на това трасе има вероятност да се проведе Гран при в бъдеще.

„Имаме състезания на 5 континента и последният обитаем такъв, на който нямаме, е Африка, каза Брачес. – Имахме много продуктивни разговори с ЮАР и такива в по-малка степен с Мароко.

На тези места имаше състезания преди. Но поради политически причини тяхното провеждане е било преустановено. Ние сме глобален спорт. А Африка е пазар, където искаме да има надпревара.”

Пистата Киалами беше закупена от Тоби Вентер, който продава марката Порше за ЮАР. Той я ремонтира основно, включително гаражите и падока. И се смята, че няма да са нужни много промени, за да може трасето да отговаря на изискванияta за домакинство на кръг от F1.