Начало Избрани F1 влезе в противоречие с ФИА и заради забраната пилотите да говорят...

F1 влезе в противоречие с ФИА и заради забраната пилотите да говорят по политически теми

1024
0
Стефано Доменикали и Мохамед Бин Сулайем, ФИА
Стефано Доменикали и Мохамед Бин Сулайем, снимка ФИА

F1 влезе в противоречие с ФИА и заради забраната пилотите да говорят по политически теми. Главният изпълнителен директор на шампионата Стефано Доменикали заяви, че очаква ръководния орган да изясни позицията си относно политическите изявления на състезателите. Италианецът добави, че спортът няма намерение да заглушава никого.

В края на миналата година ФИА вмъкна нов текст в Международния си кодекс. Според него се забраняват всички политически, религиозни или други изявления, които нарушават общия принцип на натуралност. Изключение се прави само за случаите, които са предварително одобрени от федерацията.

Някои състезатели като Себастиан Фетел, Валтери Ботас и Макс Верстапен изтълкуваха промяна на ФИА като опит за налагане на цензура. Мнението им бе подкрепено от съветника на Ред Бул д-р Хелмут Марко.  В същото време Зак Браун подкрепи ограничаването на политическите изяви на пилотите.

Наскоро Алекс Албон заяви, че той и неговите колеги трябва да говорят свободно. Той също така вярва, че е отговорност на състезателите е да информират хората за някои социални проблеми.

„Изглежда че политиката и позициите са много чувствителна област. Нуждаем от яснота от страна на ФИА за това какво се опитват да ни кажат“.

Доменикали настоя, че F1 никога няма да запуши устата на когото и да било. Италианецът посочи, че ФИА трябва да споделя мнението, че на пилотите трябва да бъде позволено да излагат своите политически виждания.

„Говорим за регламент, а регулаторът е ФИА. Вярвам, че федерацията ще разясни това, което е заявено по отношение на зачитането на определени места, където не можеш да го правиш.“

„Сигурен съм, че ФИА ще сподели същото мнение като F1. Все пак те са част от олимпийската федерация, в която има протоколи, които трябва да спазват.“

Това е поредната „престрелка“ между F1 и ФИА през последния месец. Преди това световния шампионат се скара с ръководния орган и дори го заплаши със съд заради коментари на Бин Сулайем, свързани със завишената оценка на Формула 1. Говори се, че Либърти Медия дори иска да отстрани бившия рали пилот и да сложи на негово място Дейвид Ричардс.