Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 И Верстапен не одобрява забраната пилотите да говорят по политически теми

И Верстапен не одобрява забраната пилотите да говорят по политически теми

401
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

ФИА забрани на пилотите във Формула 1 да говорят по политически теми без предварително съгласуване с федерацията. Федерацията вече бе критикувана за това, а след като Хелмут Марко изрази несъгласие с подобна забрана, то и Макс Верстапен изрази несъгласие. Пилотът на Ред Бул никога не е бил ангажиран с нещо извън спорта. Въпреки това двукратният световен шампион заяви пред Скай Спортс F1, че такава забрана е излишна.

„Лично според мен всички сме различни. Някои хора са по-открити и говорят повече от други. Аз по принцип не дискутирам особено много (въпроси извън спорта), защото да си напълно отдаден автомобилен състезател е трудно. Сложно е и да си напълно наясно с всички факти“, заяви нидерландецът.

„Но не смятам подобна забрана за нужда, защото на практика е начин да принудиш хората да си затворят устата. Според мен би трябвало да ни е разрешено да говорим. Както вече споменах, някои го правят повече, други не, но цялото нещо беше малко излишно“, допълни Верстапен

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EA SPORTS (@easportsinsider)

Себастиан Фетел, който през последните години бе един от най-активните пилоти по теми извън спорта, сподели, че се надява състезателите да проявят кураж и да отстояват себе си въпреки забраната

„Да, цялото това нещо е доста глупаво. Според мен е изключително важно да се заема позиция по определени въпроси. През последните години виждаме все повече хора да го правят. Няма особен смисъл да се забранява сега. Аз вече не съм в спорта и мога да кажа много. Но се надявам и момчетата във Формула 1 да имат куража да отстояват мнението си, както и да го изразяват“, каза още четирикратният световен шампион.

Във ФИА имат доста грижи от началото на годината благодарение позициите на президента си Мохамед бин Сулайем. Бившият рали пилот подкрепя влизането на Андрети Кадилак в спорта, докато F1 и отборите нямат желание да допуснат проекта. Имаше и сериозен сблъсък по отношение евентуалната цена на спорта. Изявления на Бин Сулайем относно стойността на търговските права на Гран при доведоха до заплахи със съд.