Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фабиана Екълстоун се кандидатира за вицепрезидент на ФИА

Фабиана Екълстоун се кандидатира за вицепрезидент на ФИА

681
0
Фабиана Екълстоун, Бърни Екълстоун
Фабиана и Бърни Екълстоун; снимка: ATP

Фабиана Екълстоун е кандидатът за отговарящ за Южна Америка вицепрезидент на ФИА в екипа на Мохамед бин Сулайем. Съпругата на бившия управляващ Формула 1 Бърни Екълстоун е първата жена, която е предложена за такъв пост в международната автомобилна федерация. Тя е адвокат по професия и се запозна с Бърни, докато работеше в екипа на организаторите на Гран при на Бразилия.

„Госпожа Екълстоун има опит в работата на ФИА както в спортната, така и в автомобилната й част“, се казва в официалното изявление от екипа на Бин Сулайем

„Тя е работила в продължение на 25 години за промоутъра на бразилската Гран при, издигайки се до президент на маркетинговия департамент. Освен това госпожа Екълстоун, която говори четири езика, е сред съоснователите на бразилския автомобилен клуб AAB и е работила в редица комисии на ФИА.“

Фабиана Екълстоун отбеляза от своя страна, че опитът й ще е плюс в работата на екипа на Бин Сулайем.

„Онова, с което мога да допринеса за тази важна за автомобилния спорт в Южна Америка позиция, е страстта ми за развитието на таланти. Тук имам предвид както на писта, така и хората, които създават магията на моторспорта. Ще се фокусирам върху възможностите в тази област за млади жени и мъже. Опитът ми от работата в спорта и автомобилизма е плюс. Имам широк поглед върху проблемите, дългосрочен план и иновативни решения“, заяви тя.

Изборите за ново ръководство на ФИА са в средата на декември тази година

До момента има две обявени кандидатури за президентския пост. Едната е на Мохамед бин Сулайем, а другата – на отговарящия за спорта настоящ вицепрезидент на федерацията Греъм Стоукър. По-широко познатото име е това на Бин Сулайем. Той е бивш пилот – 14-кратен рали шампион на Близкия изток, с редица звания и титли от местни и международни шампионати.

Стоукър е вицепрезидент на ФИА от октомври 2009 г. Той е британски адвокат по спортно право.