Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Факти и цифри преди Гран при на Малайзия

Факти и цифри преди Гран при на Малайзия

50
0

Факти
– Гран при на Малайзия стана част от календара на Формула 1 на 17 октомври 1999 г. и от тогава неизменно е част от сезона. Тази година ще се проведе 12-ата надпревара на Сепанг.

– Рекордът за победи на Сепанг се държи от Михаел Шумахер, който има 4 победи там.

– На седемкратния световен шампион принадлежи и рекордът за първи места на стартовата решетка – 5. Първото печели през 1999 г. при завръщането си на писта, след като счупи крак в катастрофа на Силвърстоун.

– Стартът в Малайзия е следобед в 17:00 ч. местно време. За 2010 г. обаче бе изместен с час напред за 16:00 с надеждата миналогодишният потоп да бъде избегнат.

Любопитно

– Кими Райконен, който понастоящем е част от световния рали шампионат, спечели първата победа в кариерата си във Формула 1 на Сепанг – през 2003 г. с Макларън.

– Джанкарло Фисикела някак си забрави през 2001 г. на кое място на грида се е класирал и се нареди от погрешната страна на старт-финалната права. Осъзнавайки, че 16-а позиция се намира в съседство, италианецът опита да се премести, но при малкото място на стартовата решетка остана блокиран по диагонал в средата.

– Дженсън Бътън спечели първия подиум в кариерата си във Формула 1 в Малайзия през 2004 г. с БАР Хонда.

– В 66% от стартовете тръгналият от полпозишън пилот е печелил надпреварата. С най-малко късмет в това отношение е Фелипе Маса: бразилецът е пръв на грида през 2007 и 2008 г., но нито веднъж не финишира пръв.

– Рекордът за обиколка на Сепанг принадлежи на Хуан Пабло Монтоя и е от 2004 г.: 1:34.223 мин.

Пистата

– Настилката на Сепанг е доста гладка, но наличието на дълги прави, сериозно спиране за тесни завои и често екстремни температури поставя гумите под голямо натоварване. Допълнителното тегло тази година (заради невъзможността да се дозарежда по време на състезанието) ще добави още напрежение в този аспект.

– Пистата често е хлъзгава, тъй като бури през нощта отмиват натрупаната по нея гума.