Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фактите за Гран при на Европа

Фактите за Гран при на Европа

43
0
Валенсия,Гран при на Европа

– Испания е единствената страна в момента с две надпревари в световния шампионат на Формула 1. Наименованието на състезанието – Гран при на Европа – позволява да се заобиколи правилото, гласящо, че една държава може да е домакин само на една Гран при в рамките на сезон.

– Предстоящата Гран при на Европа ще е четвъртата поредна във Валенсия.

– Гран при на Европа съществува (с прекъсвания) от 1983 г. Първият старт с това име е проведен на Брандс Хеч в Англия. От тогава до днес е бил на още четири писти: Донингтън (Великобритания), Херес (Испания), Нюрбургринг (Германия) и Валенсия.

– Временната писта във Валенсия е изградена около пристанището на града, известно като пристанището на яхтената Купа Америка. Една от характеристиките му – мост – е уникална за трасетата, използвани в F1. Дълга е 5,419 км, има 25 завои (повече откъдето и да било другаде в календара) – 13 десни и 12 леви. Състезанието се състои от 57 обиколки (общо 308,883 км). Средната скорост е 196 км/ч.

– Михаел Шумахер държи рекорда за най-много победи в Гран при на Европа – 6. Във Валенсия по един успех имат Себастиан Фетел (2010 г.), Рубенс Барикело (2009) и Фелипе Маса (2008).

– Рекордът за най-бърза обиколка принадлежи на Тимо Глок – 1:38.683 мин, дадени през 2009 г. с Тойота.

– 29 питстопа са направили пилотите по време на състезанието през 2010 г. – средно 1,2 на автомобил.

– Валенсия е европейска столица на спорта през 2011 г. Градът спечели това признание в конкуренция с Бирмингам, Барселона, Будапеща и Брюксел. Той е трети по големина в Испания.