Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фелипе Маса печели историческа квалификация

Фелипе Маса печели историческа квалификация

75
0

Фелипе Маса спечели по великолепен начин първата позиция за историческото нощно Гран при на Сингапур, което предстои утре. В невероятен двубой той изпревари големия си съперник за титлата Люис Хамилтън (Макларън), който ще стартира до него от втора позиция. Трети тръгва Кими Райконен с второто Ферари, а четвърти е Роберт Кубица с BMW, изпреварил втория Макларън на Хейки Ковалайнен и съекипника си Ник Хайдфелд.
При температура от 30 градуса на пистата час преди полунощ местно време квалификацията бе истински спектакъл с титаничната битка на лидерите.
В последните секунди един след друг начело за секунди бяха първо Кими, после Люис и накрая Маса.
Хамилтън бе под най-голямо напрежение. Той едва се класира за финалната фаза на квалификацията. Във втората част направи грешка, пресече през един от шиканите и загуби време. Накрая с меките гуми попадна в трафик и е добре, че пилоти като Трули и Уебър останаха зад него. В последните минути на решителния трети сегмент всички лидери сложиха по-твърдите гуми. Единствено Хейки, който до този момент бе в отлична форма, не ги използва и сбърка.
Ковалайнен отново бе по-тежък и остана пети, докато макар и малко нервен съотборникът му се бори за първата позиция.
Най-разочарован от всички бе Фернандо Алонсо (Рено). Двукратният световен шампион бе много бърз в тренировките, но получи повреда в началото на втората част на квалификацията и ще стартира 15-и.
Отново отлично се представи Себастиан Фетел (Торо Росо), който стигна до борбата за първите 10 позиции.
Заедно с Нико Розберг този път и Казуки Накаджима направи отлична квалификация, като надеждите в Уилямс са доброто представяне от тренировката за място на грида да бъде оползотворено и в утрешната надпревара.