Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маса: Мисля, че виждаме светлина в края на тунела

Маса: Мисля, че виждаме светлина в края на тунела

47
0
Фелипе Маса

И след осмия от общо дванадесет дни предсезонни тестове проблемите във Ферари продължават. Фелипе Маса направи общо 103 обиколки в последния ден от втората част на изпитанията, като завърши на пета позиция с време от 1:23,563 мин. На бразилецът липсваха 1,2 сек от времето на най-бързият днес, Камуи Кобаяши. Все пак най-доброто време на Маса изглеждаше като случайност в последствие, след като според неговите изявления, колата е била далеч от оптималното.

„Днес сутринта колата бе много трудна за каране. Бе много трудно да търсим лимита и да се опитаме да го преодолеем“, обясни Маса след края на днешния ден. По този начин бразилецът потвърди наблюденията на многото експерти в падока, че колата на Ферари е прекаленно нервна.

„Въобще не бях сигурен сутринта, дали мога да направя 8-9 константни обиколки на излизане“, добави Маса.

Резултатите също потвърждаваха подобно изявление. 30-годишният пилот така и не успя да направи повече от 8 обиколки на серия днес сутринта. Времената му на обиколка пък се различаваха със секунди, което индикираше трудна за каране кола, предизвикваща грешки от страна на пилота. Затова на обяд от Ферари се решиха на радикална промяна и поработиха доста по колата. Промените по настройките продължиха повече от два часа и едва в 15:19 ч. Маса отново се появи на пистата.

Промяната бе повече от забележима.

„Колата следобед бе напълно различна. Можех да поддържам константно темпо, което бе позитивна промяна.“

Следобед бразилецът така и не направи класически дълги серии, симулиращи състезателна дистанция, но направи няколко излизания от по 14-15 обиколки със стабилно темпо.

„Като цяло денят бе ползотворен. Сутринта бе трудно, но следобед успяхме да постигнем приличен сетъп. Сега вече знаем, в каква посока трябва да работим и смятам, че ще видим подобрение.“

Като цяло многото проблеми попречиха на Ферари да търсят постигането на добри времена през изминалите дни в Барселона. Отборът бе под напрежение, да отстрани проблемите и да намери правилния подход към достигането на потенциала на колата. Според изявленията на Маса обаче вече пътят е намерен.

„Ако трябва да оценя положението по скала от 1 до 10, със сигурност сме подминали петицата. Но за да достигнем до мястото, което желаем, трябва да поработим още доста. Все пак направихме крачка в правилната посока.“