Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ако Ферари искаха да си тръгнат, то трябваше да са го сторили,...

Ако Ферари искаха да си тръгнат, то трябваше да са го сторили, заяви Екълстоун

1260
0
Ферари
снимка: Ферари

Бърни Екълстоун никога не обръщал внимание на заплахите на Ферари да напусне Формула 1, заяви самият англичанин пред Аутокар. 89-годишният бивш шеф на Гран при, който очаква през лятото да стане баща за четвърти път, смята, че ако от Скудерията наистина са искали да си тръгнат, то е трябвало да са го сторили.

„Аз съм човек, който не забелязва нещо друго освен интересуващото го. Ако Ферари искаха да си тръгнат, то трябваше да са го сторили”, обясни Екълстоун

„Така и не се случи, а пък аз имам само чудесни спомени от господин Ферари. Той винаги ми казваше какво всъщност става, дори когато бе зает да обяснява на останалите точно обратното. F1 без Ферари не е никак добър вариант. Марката е толкова силна, че може да излезе от спорта и да остане много голяма. Ако попитате човек на улицата кой е спечелил световната титла, дори когато те не побеждават, ще отговори просто: „Ферари”.”

Според Екълстоун Формула 1 трябва да остане забавление за феновете и за него решение би било връщане към атмосферни двигатели

„Не виждам с какво настоящите задвижващи системи – а те са върхът в технологиите – са интересни на публиката. Какво вълнува зрителите: колко гориво използва един двигател или колко мощност произвежда? Пред спортът успяваше бележи инженерен прогрес и да остава интересен. Днес нивото на технологии е невероятно, но добре ли е за развлечението? Не мисля. Гледам всеки старт и честно казано, критикувам. Не толкова самите надпревари, колкото начина на работа на отбори и пилоти. Наистина се ядосвам, когато видя пилот с млада пиарка до него, чакаща какво ще каже. Ако иска да експлодира, позволете му. Все едно са им сложили бавачки, за да ги пазят от проблеми.”

Бърни посочи също така, че съжалявал само за едно нещо през живота си: че не е оказал достатъчна подкрепа на Макс Мозли, когато избухна скандалът с Нюз ъф дъ Уърлд. През 2008 г. несъществуващият вече таблоид публикува репортаж, описващ оргия на бившия президент на ФИА с пет проститутки. Екълстоун смята, че Мозли е разбрал ситуацията, в която се е намирал тогава и отношенията им вече били оправени.