Начало Избрани Ферари: Директивата на ФИА не се отрази негативно на представянето ни

Ферари: Директивата на ФИА не се отрази негативно на представянето ни

1204
0
Шарл Льоклер, Ферари
снимка: Георги Тодоров/LAP

Във Ферари не вярват, че новата техническа директива на ФИА се е отразила негативно на представянето на автомобила F1-75. Спортният директор на Скудерията Лоран Мекис отрече, че по-слабото представяне на италианския отбор е свързано с промените, въведени в Белгия.

Техническата директива имаше за цел да намали ефекта на изпускане на дъното, който изпитват автомобилите от F1 при движение с по-високи скорости. ФИА въведе специален показател за аеродинамичните колебания, за да предотврати прекомерното отскачане. Освен това направи промени в начина, по който се измерва съответствието на скид блоковете за приплъзване на отборите.

От въвеждането на директивата Ферари все още няма записана. Скудерията записа подиуми в Белгия, Нидерландия, Италия и Сингапур, но увеличи изоставането си от Ред Бул. В дадени моменти италианците бяха по-бавни дори и от Мерцедес.

Мекис все пак смята, че директивата не се е отразила на скоростта на болида F1-75.

„Директивата на ФИА не се отрази негативно на представянето ни. Това е нещо добро, тъй като оказва по-голям натиск върху измерванията на износването на дъските, които съществуват открай време“, сподели Мекис.

„Подкрепяме тази промяна изцяло и не смятаме, че тя е повлияла на относителните ни резултати. Със сигурност има и други фактори, които са допринесли за по-слабата форма напоследък“, добави спортният директор на Ферари.

Междувременно Шарл Льоклер иска Скудерията да опита да подобри стратегията си в последните пет старта от настоящата кампания. Монегаскът все още има математически шансове за титлата благодарение на проблемите на Верстапен в Сингапур.

Пилотът на Ред Бул ще направи всичко възможно, за да грабне победата и да защити титлата си в Япония заради партньорството на неговия тим и Хонда.

От своя страна Льоклер се надява ръководството на Ферари да се поучи от грешките си в стратегически план. 25-годишният състезател вярва, че би имал повече шансове за успех ако в Скудерията не правеха толкова тактически грешки.

„Искам да използвам последните няколко състезания, за да подобрим особено изпълнението на състезанието. Чувствам, че миналия уикенд направих крачка напред“, каза той.

„Трябва да направим още няколко стъпки напред. Вярвам, че се движим  в правилната посока, но разбира се, бях разочарован от второто място.“

Шефът на екипа на Ферари Матия Биното смята, че отборът е свършил чудесна работа на питуола в Сингапур. Италианците се опитаха да бъдат максимално агресивни спрямо победител Серхио Перес.

„Вярвам, че сме взели правилните решения. Бяхме сред първите, които монтираха сликове в момент, когато пистата не беше напълно суха. С този избор принудихме Перес да спре. Така се опитахме да променим развоя и съдбата на състезанието на пистата Марина Бей.“