Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари и Макларън в топ 50 на най-ценните спортни отбори в света

Ферари и Макларън в топ 50 на най-ценните спортни отбори в света

78
0
завод, Макларън, фабрика
снимка: Макларън

Ферари и Макларън са единствените два отбора от Формула 1, намерили място в класацията на списание Форбс на най-ценните спортни екипи в света.

Скудерията заема 15-о място в листата, като е оценена на 1,1 млрд. долара. Това е повишение с около 3% и се дължи основно на две спонсорски сделки. През 2011 г. бе подновено споразумението с Марлборо, които работят с екипа, въпреки че нямат право да слагат логото си където и да е по автомобила. Смята се, че договорът е тригодишен на стойност $100 млн. Сделката със Сантандер от тази година пък е за $52 млн.

Макларън са №40 в класацията, като оценката на компанията от Уокинг е паднала с 2% до $800 млн. Във Форбс се посочва, че причината за това е преразглеждането от страна на Водафон на участието им във Формула 1 и съответно в отбора. Тимът трудно ще замести компанията, ако тя реши да си тръгне. Проблем е и изтичащият договор на Люис Хамилтън, който все още не е решил какво ще прави в бъдеще, а е един от най-популярните и предпочитани в маркетингово отношение пилоти в спорта.

Списъкът се оглавява от футболния клуб Манчестър Юнайтед, чиято оценка възлиза на $2,23 млрд.