Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари и Ред Бул искат тест за гумите, ФИА покани Пирели на...

Ферари и Ред Бул искат тест за гумите, ФИА покани Пирели на среща със спортната работна група

22
0
Фелипе Маса

Екипите на Ферари и Ред Бул ще работят за това тестът за млади пилоти в средата на юли на пистата Силвърстоун да бъде заменен с изпитания на гуми, които да помогнат на отборите и Пирели да превъзмогнат проявилите се във вчерашната Гран при на Великобритания проблеми.

Четирите спукани задни леви гуми по време на състезанието предизвикаха поредния разгорещен дебат относно продуктите на италианската компания. От Пирели заявиха, че не са имали подобни грижи с гумите до момента и причините за инцидентите няма да станат ясни преди подробен анализ.

Всички трябва да работим по този въпрос, за да го разрешим – заяви шефът на Скудерията Стефано Доменикали. – Имам идея, която трябва, разбира се, да обсъдим през следващите дни – да направим тест тук, на Силвърстоун вместо изпитанията с млади състезатели. Имайки предвид ситуацията, бих предложил да карат титулярните пилоти, тъй като това е много важно и за тях. От нашата гледна точка на отбор сме готови да търсим решение.

Колегата му от Ред Бул Кристиан Хорнер също заяви, че след малко повече от две седмици има насрочен тест и продължи:

По принцип той е за младите момчета, но може би трябва да участват каращите в шампионата или поне тест пилоти, които да са в състояние да дадат добра обратна информация на Пирели. Най-важното сега е да се разбере какъв е проблемът. Нужно ни е решение преди някой да пострада. По принцип най-логичното нещо би било да се върнем към работилите толкова добре предишни гуми (тези от 2012 г.). Миналия сезон определено нямахме такива инциденти. Бих настоял за връщане към тях единствено от гледна точка на сигурността.

Началникът на Макларън Мартин Уитмарш не бе съвсем убеден, че от промяна в планирания за по-късно този месец тест ще има голяма полза. Идеята обаче вече бе обсъждана с рейс директора Чарли Уайтинг и ще разговорите ще продължат. На въпроса дали може да бъде разрешено на титулярните пилоти за карат в изпитанията той отговори:

– Да.

Междувременно президентът на ФИА Жан Тод покани Пирели да присъстват на срещата на спортната работа група тази сряда. Заседанието ще се проведе на Нюрбургринг, където в края на седмицата предстои следващия кръг от световния шампионат.

Имах среща с официални лица от Пирели. Те ще разследват всички инциденти, случили се в последните дни. След това ще излязат с предложения за важната среща в сряда с всички отбори. Проблемът ще бъде част от приоритетите в дневния ред. В момента, в който се появи опасност за сигурността, трябва да вземем правилното решение, а не да отговаряме единствено емоционално – допълни той пред френски телевизионен канал.