Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари и Ред Бул с еднакво квалификационно темпо на Интерлагос

Ферари и Ред Бул с еднакво квалификационно темпо на Интерлагос

1831
0
Шарл Льоклер, Себастиан Фетел, Ферари
Шарл Льоклер и Себастиан Фетел; снимка: Ферари

Отборите от Формула 1 на практика разполагаха само с една тренировка в петък за подготовка за квалификацията и състезанието в Бразилия. В първата сесия валеше сериозно и екипите трябваше да се трудят по-усилено във втората, за да изпълнят предварително планираните си задачи. Според анализа на данните, събрани основно по време на следобедните 90 минути работа, квалификационното темпо на Ферари и Ред Бул е еднакво. Мерцедес е само на 0,1 сек зад тях, а трети по този показател е тимът на Макларън – на цяла секунда.

Разликите в състезателното темпо са познати от предходни кръгове на първенството

Мерцедес е начело по този показател, а втори според данните на ФОМ на бразилското трасе е тимът на Ред Бул – +0,2 сек. Ферари е на 0,4 сек. Рейсинг Пойнт заема четвъртото място – на 1,3 сек.

Работата с гумите също бе затруднена в петъчните тренировки заради дъжда в първата от тях. Пистата изсъхна за следобедната сесия, но времето остана хладно. В тази тренировка екипите изпробваха и трите типа гуми, предоставени от Пирели за уикенда в Бразилия – C1, C2 и C3. Себастиан Фетел бе най-бърз, следван на малка разлика от съотборника си във Ферари Шарл Льоклер.

От Пирели установиха ниска степен на износване

Анализите им сочат също така, че на сравнително късата писта Интерлагос разликата между софт и медиум е около 0,5 сек. Тази между медиум и хард е почти двойно по-голяма – близо секунда. От Пирели посочиха, че данните за хард са сравнително малко, тъй като екипите предпочетоха да работят със средните по твърдост и меките гуми.

„Очаква се температурите през останалата част от уикенда да са по-високи и това може да промени картината“, каза спортният директор на Пирели Марио Изола. „Възможни са изменения както в разликите между отделните смеси, така и в износването. Резултатът пък може да са различни стратегии.“