Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари и Ред Бул са близо до споразумение за Лоран Мекис

Ферари и Ред Бул са близо до споразумение за Лоран Мекис

2369
0
Лоран Мекис
Лоран Мекис; снимка: Ферари

Ферари и Ред Бул са близо до споразумение за по-ранно освобождаване на Лоран Мекис. Информацията е на италиански източници. През уикенда за Гран при на Монако разговорите са били водени лично от президента на Ферари Джон Елкан. Той е провел дискусия с ръководителя на Ред Бул в F1 Кристиан Хорнер заедно с шефа на Скудерията в Гран при Фредерик Васьор.

Лоран Мекис ще премине в Алфа Таури, където ще замести Франц Тост като шеф на тима

За специалисти от ранга на френския инженер обаче се изисква дълъг период на т.нар. gardening leave. Матия Биното например не може да работи за друг отбор във Формула 1 цяла година. От групата Ред Бул обаче искат Мекис да се върне във Фаенца възможно по-рано. Шанс за това има ако се разберат директно с Ферари.

За напускане на Мекис се заговори още преди началото на сезона, когато оставката на Давид Санчес бе широко дискутирана. Тогава се твърдеше, че той има предложение от ФИА, но Васьор го убедил да остане. Впоследствие стана ясно, че Мекис е приел друга оферта. Сега италианските медии твърдят, че в Маранело вече имат план как да заместят Мекис. Въпреки това от Ферари дадоха да се разбере, че начинът, по който Алфа Таури обяви привличането на инженера, изобщо не им е допаднал. Предполага се, че това е бил начин за оказване на натиск французинът да бъде освободен по-бързо, но не се получи така.

Самият Мекис бе категоричен, че все още е служител на Ферари

„В червена униформа съм и съм 100% отдаден на работата си, която е да представлявам интересите на Скудерията. Отборите все още разговарят и може би им е необходимо малко повече време, за да се разберат. Точно това и правят в момента. Убеден съм, че това ще доведе до взаимно изгодно за всички решение. Няма да навлизам в детайли. Ще кажа само, че когато пристигнеш на пистата в определен екип, то по време на състезателния уикенд работиш и мислиш само за екипа, чиято униформа носиш“, коментира спортният директор на Скудерията.

Любопитно е каква договорка може да постигнат Ред Бул и Ферари. От тима от Милтън Кийнс отрекоха техни инженери да преминават в италианския екип.