Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари има големи очаквания за уикенда в Монако

Ферари има големи очаквания за уикенда в Монако

2779
0
Ферари SF-24
снимка, Ферари

Ферари има големи очаквания за уикенда в Монако. Италианският отбор се надява да се върне на най-високото стъпало на подиума и да запише още един успех на уличната писта в Княжеството. Уикендът в Монако е специален за Ферари най-вече заради Шарл Льоклер.

Ферари представи сериозен пакет с актуализации в Гран при на Емилия Романя. Очакванията бяха тимът да се бори за челните позиции в квалификацията. За нещастие, Скудерията изостана малко и потегли по-назад от очакваното. По този начин шансовете за успех бяха много малки. Ферари в крайна сметка имаше представител на подиума в Имола благодарение на Шарл Льоклер. Състезателят от Монако финишира трети и зарадва тифозите по трибуните.

Този уикенд Ферари се насочва към Монако. Скудерията има девет победи на това трасе, като първата е през далечната 1955 г. Последният успех на Ферари в Монте Карло е дело на Себастиан Фетел през 2017 г. Следващите няколко сезона Ферари продължаваше да се представя силно на уличното трасе и имаше представител на подиума. Миналата година тимът изкара една тежка надпревара и не записа подиум

Гран при на Монако е изключително важно състезание за Шарл Льоклер. 26-годишният пилот е роден и израснал в Княжеството и живее до самата писта. До момента Льоклер няма победа в домашната си надпревара. Най-доброто му класиране е четвърто място през сезон 2022. Тогава стратегическа грешка коства на Льоклер възможността да спечели надпреварата в Монако.

Монако е една от малкото писти в историята на F1, на която има тунел. Той е разположен в най-бързата част от пистата и завива леко надясно. Другата актуална F1 писта с тунел е Яс Марина в Абу Даби, който се намира на изхода на бокса Третата писта с наличието на тунел беше тази в Детройт, която приема стартове от F1 през 80-те години на ХХ век.

„Преди няколко дни беше нашето домашно състезание в Имола. Този уикенд Шарл ще бъде на родна земя в Монако. Той има недовършена работа в тази надпревара и ние бихме искали да му помогнем да я приключи“, каза Фредерик Васьор.

„Карлос също обича да се състезава в Княжеството. Именно тук той спечели първия си подиум зад волана на Ферари. Следователно  и двамата ни пилоти са много мотивирани“, продължи директорът на Скудерията. „Общоприето е, че с настоящото поколение автомобили изпреварванията тук са по-трудни, отколкото на която и да е друга писта в календара. Това означава, че квалификацията придобива още по-голямо значение от обикновено. Затова ще се стремим да направим крачка напред в тази дисциплина. Досега през сезона ни липсваше това, което е необходимо, за да сме най-бързи от всички. С оглед на това работим усилено в симулатора и по време на инженерните срещи, подготвяйки всичко до най-малкия детайл. Възнамеряваме да бъдем в челото на класирането този уикенд“, добави Фредерик Васьор.