Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари изчисли, че щетите по болидите са за €2,5 млн.

Ферари изчисли, че щетите по болидите са за €2,5 млн.

2498
0
Ферари, Гран при на Австрия
Ферари, Гран при на Австрия, 03/07/2021

Ферари разкри, че стойността на щетите по болидите през първата половина на 2021 г. във Формула 1 е възлязла на 2,5 млн. евро. Повредите са дошли почти 100% в следствие на катастрофи. Шефът на Скудерията Матия Биното лично обяви цифрата и даде пояснения.

Матия Биното
Матия Биното; снимка: Ферари

„Ако погледнем към щетите, които имахме от първото състезание в Бахрейн до последното състезание в Унгария и преброя всички, то общата стойност възлиза на повече от 2,5 милиона евро – каза той. – Това показва колко значими са те, а сме само още на половината от сезона.“

Сумата представлява малко повече от 2% от общите разходи, разрешени на екипа съгласно бюджетната таван, изчислиха от RaceFans.

Настъпиха непредвидени обстоятелства и правилно ние оставихме някакви буфери в бюджета, защото никога не знаете какви  изненади ви очакват. Има още до края и тогава трябва да се пресметнат катастрофите и щетите“, продължава още Биното.

Катастрофите през първите 11 състезания

Шарл Льокрер имаше две сериозни катастрофи в първите 11 състезания. Първата бе в квалификацията в Монако. Направи грешка и се блъсна в мантинелите след басейна. В Унгария бе тежко ударен от Ланс Строл. Карлос Сайнц – младши също катастрофира по време на квалификацията миналия уикенд. Тандемът участва и в други по-малки инциденти.

След катастрофата на първия завой в Гран При на Унгария, Биното призова да се освободят отборите от ограничението на бюджета, за да попрявят колите си, пострадали от инциденти за който нямат вина. Той обаче призна, че въвеждането на подобни изключения във финансовите разпоредби би било сложно.

„Очевидно дискусията по тази тема вече започна и трябва да продължи, отбеляза той. Ако има катастрофа и има виновен пилот, и той не е ваш, ако сте повредени, трябва ли това да бъдете освободени от ограничението на бюджета? Мисля, че това със сигурност е важен момент. Причината, поради която споменах 2.5 милиона, е да покажа, че като цяло щетите могат да бъдат значителни и затова, не трябва ли да обмислим различен тип регулация в тези случаи“?

„Със сигурност няма лесни бързи решения, заявява още италианецът. Но мисля, че е нещо, което без съмнение ще обсъдим с FIA, F1 и всички останали отбори през следващите седмици, и ще се опитаме евентуално да разрешим нещата, ако изобщо има някакво решение за в бъдеще“.

Бюджетния таван тази година във Формула 1 бе въведен за първи път в историята и възлиза на 145 милиона долара. Той ще падне до 140 милиона долара през следващата година и ще стане  135 милиона долара след още един сезон.