Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари начело, Райконен доволен, Маса не

Ферари начело, Райконен доволен, Маса не

39
0

Кими Райконен направи в днешния ден това, което тифозите очакваха от него. Финландецът записа най-добро време и бе много доволен от колата. Не така обаче стояха нещата при неговият съотборник Фелипе Маса, на когото явно предстои още много работа.
Така като цяло Ферари започнаха уикенда на домашната писта Монца по възможно най-добрия начин – с най-добър резултат в петъчния ден. Според пилотите на тима настройките за дъжд също са много добри и дори в неделя да вали, те няма от какво да се притесняват. Все пак Фелипе Маса не бе особено доволен от баланса на колата на сухо, като бразилецът видя ясно слабостите и смяташе, че колата му се нуждае от повече грип в началните обиколки. Райконен пък бе напълно доволен от своя болид.
“Доволен съм от начина, по който протече днешния ден”, обясни Райконен. “Подобрявахме колата стъпка по стъпка. Смятам, че можем да бъдем много бързи тук. Баланса на колата ми беше добър и дори да завали дъжд не смятам, че ще имаме особени проблеми. Ще дам всичко от себе си както винаги и ще се опитам да се боря за победата.”
При Маса равносметката обаче не бе толкова задоволителна.
“Не съм на 100% доволен от болида”, заяви бразилецът. “Имах проблеми с грипа в началните обиколки на продължителните излизания, за разлика от останалите пилоти. Ще трябва да поработим върху този проблем, но аз съм сигурен, че ще успеем да го отстраним. Изглежда, че борбата ще е успорвана, но не трябва да забравяме, че в петък всички изпробват различни количества гориво.”
“Днешната ни работа бе ограничена от времето, което особено сутринта бе особено неприятно”, обясни главният инженер Лука Балдизери. “Едва един час преди края на втората сесия отборите започнаха да карат на сухо, а условията на пистата бяха доста по-различни от тези в тестовете. Като цяло сме много доволни от това, което видяхме. F2008 е конкурентноспособна кола, дори на необичайна писта като Монца. Прогнозите за време в края на уикенда не са много добри и затова е хубаво, че поне ще имаме отправна точка за карането на мокро.”
“Не успяхме да изпълним напълно петъчната си програма”, обясни тим шефът Стефано Доменикали. “Едва в края на втората сесия пистата изсъхна. Все пак е добре да знаем, че колата се държи достатъчно добре и на мокро, защото прогнозата, специално за утрешния ден, не е особено добра. От това, което видяхме обаче смятам, че можем да бъдем напълно доволни.”