Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари най-накрая показа разцветката за Гран при на Маями

Ферари най-накрая показа разцветката за Гран при на Маями

2585
0
Ферари SF-24 в Маями
снимка, Ферари

Ферари показа специалната разцветка, която ще използва в Гран при на Маями. Скудерията отпразнува партньорството си с HP като добавя малко син цвят върху автомобилите на Шарл Льоклер и Карлос Сайнц. Двамата пилоти ще карат със сини състезателни костюми по време на състезателния уикенд във Флорида.

Ферари очаква един незабравим уикенд в Маями. Там ще се проведат няколко дейности. Всички те са вързани с традициите и страстта към иновациите на марката през тази седемдесета година на северноамериканския пазар

Скудерията ще бъде една от звездите на изложението през уикенда във Флорида. Автомобилите на отбора на Ферари ще бъдат със специална ливрея, отбелязваща два цвята от миналото ѝ – Azzurro La Plata и Azzurro Dino. Тези нюанси на синьото са били част от ежедневието в Маранело в продължение на много години. Сега те се завръщат след около петдесетгодишно отсъствие. Уикендът в Маями ще осигури и невероятен фон за дебюта на HP като нов титулярен партньор на отбора.

Най-голямата промяна е наскоро обявеното присъединяване на HP като титулярен партньор на Ферари за следващите сезони. Затова Ферари ще се състезава под името Scuderia Ferrari HP, започвайки от уикенда в Маями.

Партньорството между Ферари и HP се разпростира и отвъд F1. От състезателна гледна точка то включва и автомобила, с който Мая Вюг участва в изцяло женската серия F1 Academy. Тук се включва и другият женски представител на Академията на Ферари Аурелиа Нобелс.

Партньорството на HP включва и подкрепа за програмата за млади пилоти на Ферари създадена през 2009 г., както и за нейния отбор по електронни спортове. Доминиращият цвят на логото на новия титулярен партньор идеално се вписва в темата, избрана от марката за уикенда в Маями. Тя е свързана със завръщането на двата цвята от миналото – Azzurro La Plata и Azzurro Dino. Само за този уикенд тези тонове ще се появят върху двата болида SF-24, пилотирани от Карлос Сайнц и Шарл Льоклер

Специалното оцветяване е върху крилата, капакът на двигателя, ореолът, огледалата за обратно виждане,  състезателните номера и джантите на болида. Това е знак на почит към миналото на Скудерията и по-специално 60-те години на миналия век.

Ферари използва син цвят върху джантите на автомобила 158. Именно с него Джон Съртийс спечели световната титла на пистата в Мексико Сити преди точно 60 години. Разцветката за Маями също така навява спомени за едноместните и спортните автомобили, регистрирани от американския вносител на Ферари Луиджи Чинети. Той участва под името N.A.R.T. (Норт Американ Рейсинг Тийм). Тук се включва гореспоменатото синьо-бяло 158 F1, управлявано от Съртийс, както и червените Ферари-та с тъмносини ивици. Синьото се появява и върху различните Ferrari, участващи в състезанията за спортни автомобили през 60-те години от британския вносител Maranello Concessionaires.

Както беше разкрито съвсем наскоро, в Гран при на Маями Шарл, Карлос, както и почти всички членове на екипа ще бъдат облечени в специален екипен комплект. Той включва цвета Azzurro La Plata с проблясъци на Azzurro Dino,  включително състезателния костюм, обувките, ръкавиците и каската.

Светлосиният цвят Azzurro La Plata е официалният състезателен цвят на Аржентина през 50-те години. Той е подобен на този, който италианският пилот Алберто Аскари предпочита и използва редовно през най-успешните си години на пистата. Двукратният световен шампион в F1 винаги носеше фланелка и каска в този цвят като талисман за късмет

През 1952 г. Аскари участва в 500-те мили на Индианаполис с Ферари 375 Special. Това е автомобил, конструиран специално за състезанието и който има синьо по предния нос. През 60-те години има различни пилоти на Ферари, които носят сини костюми Това са Съртийс, Лоренцо Бандини, Лудовико Скарфиоти и Крис Еймън. Ники Лауда също носи син костюм през първата си година в Скудерията. Механиците и персоналът на фабриката също са със сини гащеризони. В съответствие със стереотипа на работника със „синя якичка“, за разлика от офис-служителите и ръководството с „бяла якичка“.

„Предстоящата Гран при на Маями ще бъде запомнена в историята на нашия отбор. Във Флорида ще отпразнуваме нашето наследство чрез уникална ливрея, преоткривайки два цвята, които са част от нашата история. Това ще бъде и много специално състезание, тъй като с радост приветстваме пристигането на новия ни титулярен партньор HP“, сподели Фредерик Васьор.

„Скудерия Ферари и HP споделят много ценности. Сред тях са манталитет на победител и ясна линия на мислене, която е в основата на нашето партньорство. Двете ни компании винаги се стремят към съвършенство и приемат технологичните иновации. Това са все ключови елементи за постигане на съответните ни цели. Подобно на нас, HP вярва във важността на това да гарантира, че всеки в нейната организация може да даде най-доброто от себе си. Това е единственият начин да се постигнат отлични резултати. Освен това вярваме в необходимостта от възпитаване на таланти, обучение и овластяване на хората, какъвто пример е нашата Академия за пилоти.“

„С толкова много общи неща вярваме, че партньорството с HP за титлата ще бъде от голяма полза и за двете марки. Нямам търпение да започнем да работим заедно от този уикенд“, добави шефът на Ферари.