Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари обвинени в липса на въображение

Ферари обвинени в липса на въображение

96
0
Фернандо Алонсо

Липсата на иновации коства на Ферари скорост, а забраната на тестове през сезона влошава положението, тъй като спъва развитието, твърди италианската преса. Скудерията е подложена на остри критики в родината си, където не могат да приемат липсата на темпо и изоставането спрямо съперниците във Формула 1.

Раздразнението на италианците и в частност на журналистите идва от това, че през последните няколко години във Ферари все нещо не върви като хората. Последните титли датират от 2007 и 2008 г. За успеха на Кими Райконен и днес се твърди, че едва ли щеше да бъде постигнат, ако екипът на Макларън не бе раздиран от скандали и вътрешни дрязги. През следващите сезони Ферари трябваше да се задоволи с четвърто (през 2009 г.) и трето място (2010 г.), което никак не е положително за отбор, съществуващ, за да побеждава.

Президентът Лука ди Монтедземоло вече заяви, че седмиците между стартовете в Китай и Турция ще са жизненоважни за F150° Italia, с който засега темпото е със секунда-секунда и половина по-слабо в сравнение с Ред Бул например. На италианците им става още по-болно от факта, че и вечните врагове от Макларън са по-бързи, а и се страхуват да не изостанат спрямо Мерцедес и Рено.

При това положение списание Аутоспринт директно обвини екипа на Ферари в липса на въображение. Според изданието автомобилът е прекалено консервативен и дори се прави предложение част от дейността да се изнесе от Маранело в аеродинамичния тунел на Тойота в Кьолн, за да се ускори работата и тръбата на Скудерията да бъде пренастроена.

Техническият шеф Алдо Коста призна, че изчисленията от аеротестовете не съвпадат въобще с постиженията на писта, но от списанието очевидно подозират сбъркана калибровка – точно такъв бе случаят с Хонда, отнел почти година и половина, докато отборът разбере какво не е наред.

В Аутоспринт стигат дотам в критиката си, че риторично питат кога за последно някой отбор е копирал решение от тима на Стефано Доменикали, тъй като такова действие обикновено се приема като знак, че дадената система или елемент е особено важен и успешен.