Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари официално потвърди привличането на двама специалисти от Мерцедес

Ферари официално потвърди привличането на двама специалисти от Мерцедес

4455
0
Лоик Сера и Жером д'Амброзио
Лоик Сера и Жером д'Амброзио, снимка Ферари

Ферари официално потвърди привличането на Лоик Сера и Жером д’Амброзио. Двамата специалисти идват от Мерцедес и ще започнат работа в Маранело на 1 октомври.

Ферари продължава да прави сериозни промени и да набира персонал под ръководството на Фредерик Васьор. Скудерията привлече няколко специалисти от други отбори, както и нов титулярен спонсор.

Днес Ферари официално обяви, че Лоик Сера и Жером д’Амброзио стават част от тима. Двамата бяха свързвани със Скудерията от поне няколко месеца. Сега стана ясно, че ще започнат работа в Маранело от 1 октомври

Сера има дългогодишен опит в F1. Французинът първоначално работеше в тогавашния доставчик на гуми Мишлен. След оттеглянето на французите в края на 2006-та, Сера работеше в тогавашния отбор на БМВ Заубер. Той остана там до напускането на германския производител след сезон 2009.

От 2010 г. насам Сера работеше в Мерцедес. Френският специалист заемаше различни длъжности, свързани с представянето на автомобилите. През последните години той беше пърформанс директор на базирания в Бракли отбор.

Спекулациите относно Сера се появиха още в края на миналата година. Тогава Васьор разкри, че е привлякъл топ инженер от конкурентен отбор. Шефът на Ферари обаче така и не разкри неговото име и обяви, че той ще започне работа в Скудерията тази година. По-късно беше неофициално потвърдено, че това е именно Сера.

Сера поема длъжността ръководител на отдел „Експлоатационни характеристики на шасито“. Той ще докладва директно на техническия директор на Ферари Енрико Кардиле и ще наблюдава различни дейности в Маранело. Тук се включват инженеринг на пистата, аеродинамични разработки, аеродинамични операции и характеристики на автомобила.

Същевременно Д’Амброзио става заместник-ръководител на отбора и докладва директно на Фредерик Васьор. Д’Амброзио ще бъде и ръководител на Академията за млади пилоти на Скудерия Ферари.

Д’Амброзио е роден в Белгия през 1985 г. и е бивш професионален състезател. В кариерата си той е карал и печелил надпревари в GP2, Формула Е. освен това Д’Амброзио има и записани 20 старта в F1 от 2011 до 2012 г. През последната година той работеше в Мерцедес заедно с шефа на отбора Тото Волф и понякога го заместваше. Д’Амброзио също така ръководеше програмата за млади пилоти на германския производител.

Бившият пилот на Върджин Рейсинг и Лотус беше свързван с Ферари от началото на 2024 г. Той присъства в бокса на Мерцедес в първите надпревари от този сезон. После обаче стана ясно, че Д’Амброзио е на път да премине в Скудерията. Там той ще се събере отново с Люис Хамилтън през 2025 г.