Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари отмъква сочения за заместник на Волф в Мерцедес Д’Амброзио?

Ферари отмъква сочения за заместник на Волф в Мерцедес Д’Амброзио?

3442
0
Фредерик Васьор, Жером д'Амброзио
Фредерик Васьор и Жером д'Амброзио; снимка: Майкъл Потс

Жером Д’Амброзио, за когото се смяташе, че е подготвян за заместник на Тото Волф в Мерцедес, ще премине във Ферари. Информацията е на уебсайта racingnews365.com. Ако тя бъде потвърдена, то това ще е продължение на политиката на Фредерик Васьор да привлича нови хора и да гради екип около себе си във Ферари.

Жером Д’Амброзио кара през 2011 г. в F1 за отбора на Маруся и еднократно за Лотус през 2012-та. След това белгиецът участва в различни други автомобилни дисциплини. В Мерцедес дойде през март 2023 г. като директор, отговарящ за развитието на пилотите. Първоначалната идея бе да се грижи основно за младите таланти, подпомагани от тима. Впоследствие пое и някои от задълженията на Джеймс Ваулс, който стана шеф на Уилямс в Гран при.

Така се стигна до момента, когато Тото Волф съобщи през август миналата година, че Д’Амброзио ще го замества при отсъствие от състезание. До този момент австриецът не бе присъства на три старта за 11 години. По-късно през сезон 2023 принудително го нямаше на пистата известно време, защото се възстановяваше от контузия. Това развитие на нещата засили предположенията, че Д’Амброзио може би е подготвян за заместник на Волф в бъдеще.

Не е ясно дали плановете на Мерцедес са били точно такива. В началото на 2024 г. обаче Волф подписа нов, тригодишен договор да ръководи тима от Бракли. Възможно е това да е оказало влияние ако Д’Амброзио е имал някакви надежди за по-скорошно повишение

В момента не е ясно на какъв пост във Ферари е привлечен 38-годишният белгиец, както и кога ще го заеме.

Фредерик Васьор постепенно изгражда тима на Ферари по начин, който смята за най-правилен за екипа от Маранело. Той изигра основна роля в убеждаването на Люис Хамилтън да стане част от Скудерията от догодина. За преминаване на седемкратния световен шампион във Ферари се говореше отдавна. Никой не приемаше сериозно слуховете обаче, докато последният от тях не се оказа истина.