Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари отбелязва 90-ата годишнина от първата поява на оригиналната си емблема

Ферари отбелязва 90-ата годишнина от първата поява на оригиналната си емблема

808
0
Ферари
снимка: Ферари

На днешния ден през 1932 г. – преди 90 години – емблемата на Ферари със скачащия кон се появява за първи път на кола. Скудерията ще отбележи случая, връщайки оригиналната визия от днес до края на уикенда за Гран при на Австрия. Емблемата, с която започва легендата Ферари, ще е на болидите F1-75 на Шарл Льоклер и Карлос Сайнц.

Първата поява на скачачащия кон върху жълт с инициали SF (Scuderia Ferrari) е на 9 юли 1932 г. в 24 часа на Спа-Франкоршамп в Белгия. Емблемата ще се появи също така върху колите 488 GTE, които този уикенд се състезават в 6 часа на Спа. Надпреварата е четвърти кръг от световния шампионат за състезания за издръжливост.

Историята на черния скачащ кон е добре известна. Той е емблема на летеца Франческо Барака, чието семейство го подарява на Ферари за късмет. Настоящият знак много наподобява оригинала. Жълтият фон е в чест на Модена, в горната част е стилизирана версия на италианския флаг. Разликите са минимални. Емблемата се появява за първи път на Алфа Ромео 8C 2300 MM с екипажи Антонио Бривио/Еудженио Сиена и Пиеро Таруфи/Гуидо д’Иполито. Състезанието завършва с двойна победа за тях.

Всъщност съвсем за първи път емблемата се появява върху мотоциклет – на 3 юли 1932 г. в състезание на пистата в Понтедера.

Льоклер и Сайнц ще са втори и трети на стартовата решетка за днешния спринт в Австрия. Резултатът от 100-километровото състезание ще определи грида за утрешната Гран при надпревара.