Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари са убедени, че Алонсо и Райконен са наясно какво се очаква...

Ферари са убедени, че Алонсо и Райконен са наясно какво се очаква от тях

65
0
Кими Райконен

Ферари посреща новия сезон във Формула 1 в ситуация, която президентът на Скудерията Лука ди Монтедземоло бе заявил, че няма да допусне: с два петела в един кокошарник.

Маркизът нееднократно казваше, че подобно положение не му допада – обикновено по повод възобновяващите се на определени периоди през последните години слухове за отиване на Себастиан Фетел в Маранело. Понастоящем той е убеден, че двамата пилоти са наясно какво се изисква и какво очаква тимът от тях. Философията е една: отборът винаги е на първо място.

Събирането на Алонсо и Райконен може да е опасно. Но във Формула 1 всичко представлява потенциална опасност. Мисля, че Фернандо е наясно – тай кара не сам за себе си, а за Ферари. А Райконен знае, че е във втората половина на кариерата си, има две много важни години, вече притежава опит и има отговорности – заяви Ди Монтедземоло.

Алонсо започва пети сезон във Ферари. Райконен се върна в тима, от който си тръгна в края на 2009 г., като той е последният засега пилот с титла, спечелена с италианския екип.

Ще се състезаваме един с друг, точно като всяка друга година. Няма значение кой е съотборникът ти. Уважаваме се, но е очевидно, че и двамата се опитваме да сме на върха – коментира Кими още при представянето на болида F14 T.

Испанският му съотборник повтори мантрата на Ди Монтедземоло и заяви от своя страна:

Ще следваме приоритетите на екипа и ще сторим най-доброто по силите си, за да спечелим и двата шампионата. Трябва да работим в перфектна хармония и да изпълняваме задачите на отбора.

По време на зимните тестове той допълни, че с Кими се трудят перфектно – всеки разполага с обиколките на другия, обменят информация и работят добре заедно.

В самия тим на Ферари определят пилотите си като огън и лед – мнение, което се споделя и от останалата част от падока.

Мисля, че Стефано (Доменикали – шефът на Ферари в F1, б.р.) ще е по-зает от мен тази година – подхвърли началникът на Ред Бул Кристиан Хорнер.

Предчувствието е за особено интересен двубой. Не липсват и мнения като това на бившия пилот от F1 Марк Уебър, според когото събирането на Алонсо и Райконен ще има и други, различни последствия.

Кими ще издигне Алонсо на ново ниво. Ще му помогне да извлече повече от себе си в събота следобед. За неделите няма съмнение. Знаем, че Фернандо е брилянтен състезател, но в квалификациите Кими ще е катализаторът за него – обясни австралиецът.

Много ще зависи обаче и от конкурентоспособността на автомобила за 2014 г. Анализатори споделят, че ако колата се окаже победител (конкретни прогнози и предвиждания след предсезонните тестове никой не се наема да прави) и двамата пилоти се борят за върха, то ще се изисква твърда ръка.

Все пак Доменикали е убеден, че състезателите му ще работят заедно. Той обясни създаването на точно този тандем като рационално, а не емоционално. Освен това отбеляза, че Райконен е много по-зрял в сравнение с първия си период във Ферари:

Кими си знае цената и е наясно в какъв тим се е върнал, какви предизвикателства му предстоят. Сега е редом с шампион като Алонсо, когото уважава и ще трябва да се адаптира, да работи с него. Надявам се на пистата да се докаже, че изборът ни е бил правилен. Как ще се справим с тях? Решенията в екипа винаги се обмислят внимателно, но задължително се взимат с една идея – постигане целите на тима, защото интересите на отбора са преди всичко останало.

Гран при на Австралия е само след седмица. Тогава ще започне да се изяснява дали в Маранело са преценили правилно всичко и по отношение на пилотите си.

Подробности за колата на Ферари F14 T, както и за връщането на Кими в отбора и начинът му на работа с екипа сега може да намерите в новия брой на списание ClubS1 (169).