Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ди Монтедземоло се е свързал с Кими 10 дни преди Гран при...

Ди Монтедземоло се е свързал с Кими 10 дни преди Гран при на Италия

34
0
Лука ди Монтедземоло

Президентът на Ферари Лука ди Монтедземоло е установили контакт с Кими Райконен 10 дни преди състезанието в Италия, където слуховете за завръщането на финландеца в Скудерията се засилиха, каза италианецът.

Изборът да привлекат Райконен за съотборник на Фернандо Алонсо през 2014 г., изграждайки силен пилотски тандем, отговаря на стремежа на екипа за промяна и развитие. Преди подписването на двугодишен договор с финландеца Скудерията привлече бившия технически директор на Лотус Джеймс Алисън, а миналата седмица се появи информация, че главният аеродинамик на Лотус Дирк де Беер също ще отиде в Маранело.

Ди Монтедземоло разкри, че всъщност шефът на екипа Стефано Доменикали е човекът, повлиял най-сериозно за наемането на Райконен през 2014 г. На въпрос в интервю за италианския вестник La Gazzetta dello Sport в кой момент от сезона е установил контакт с финландеца президентът на Ферари отговори:

10 дни преди Гран при на Италия.

Той сравни кариерата на Кими, който прекара две години в рали спорта, с тази на трикратния шампион във Формула 1 Ники Лауда. След като австриецът спечели двете си титли с Ферари през 1975 г. и 1977 г., той се оттегли от Формула 1 през 1979 г., но през 1982-ра се завърна с отбора на Макларън и през 1984 г. спечели шампионата за трети път.

Ситуацията с Райконен е почти идентична с тази на Лауда – коментира Ди Монтедземоло. – Ники също каза, че му е достатъчно в определен момент. Говоря за брата близнак на Кими, защото пилотът, който се състезаваше за нас, не е този, който наехме. Почивката му се отрази добре. Той се завърна към величието, спечели състезания, завърши много надпревари. Исках пилот, който да ме накара да не поглеждам към (Фелипе) Маса със съжаление, и получих такъв. Изисквам победи, постоянство и подиуми от Райконен. Алонсо ще е този, който ще има най-голяма полза (от наемането на Кими, б.а.). Да се върнем към Лауда, когато той се завърна, спомнете си, че победи (Ален) Прост (съотборника му в Макларън, б.а.) и спечели титлата.

Президентът на Ферари разясни, че Фернандо Алонсо е бил държан в течение през цялото време със ситуацията около напускането на Фелипе Маса и привличането на Кими Райконен. Той обясни, че Ферари са искали да подпишат с опитен пилот, който да помогне на отбора да се развива през 2014 г., когато ще се използват 1,6-литрови V6 турбомотори.

Алтернативата да подпишем с млад пилот за толкова сложен шампионат като 2014 г. не ни носеше сигурност. Днес Райконен е най-силен от всички, заедно с Алонсо, (Себастиан) Фетел и (Люис) Хамилтън – каза още той.