Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари ще обмислят участието си в F1, ако не подновят договора си...

Ферари ще обмислят участието си в F1, ако не подновят договора си с Марлборо

62
0
лого,Ферари

Ферари ще обмислят участието си във Формула 1, ако не успеят да подновят договора си с Марлборо според информация на autosport.com. Сътрудничеството на двете компании е едно от най-дългогодишните в спорта и на тазгодишното събиране Wrooom в курорта Мадона ди Кампильо стана ясно, че са на път да подпишат нов договор. Настоящият контракт изтича в края на сезон 2011 г.

Марлборо участва в Гран при вече цели четири десетилетия. Първото им споразумение за спонсорство датира от 1971 г. с БРМ. От няколко години обаче те не разполагат с реални лога по колите заради забраната за реклама на цигари. През 2010 г. дори имаше проблеми с баркода на задното крило на Ферари, напомнящ стария надпис Марлборо, разположен на същата площ. Скудерията го махна още през май миналата година.

Тютюневите концерни се изтеглиха почти напълно от F1, а и в падока има желаещи участието им да бъде сведено до нула. От Филип Морис (притежаващата марката компания) обаче бяха категорични по време на Wrooom, че всички законови изисквания ще бъдат спазени. Очаква се контрактът да бъде удължен за още три години (до края на 2014 г.). Марлборо ценят връзките си с Ферари, продължаващи вече две десетилетия. Въпреки липсата на пряка реклама, те се възползват от други възможности за промоции и сътрудничество като посещения във фабриката и на състезания, срещи с отбора и пилотите и т.н.

В същото време не само Ферари, но и Дукати може би ще трябва да обмислят участието си съответно във Формула 1 и в МотоGP, ако не успеят да договорят продължение на контрактите си с Марлборо. В случая на тима от Маранело се твърди, че става дума за около 150 млн. британски лири на година – пари, които Скудерията може и да не успее да си осигури самостоятелно в настоящата икономическа обстановка.