Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари отбелязва на Силвърстоун 70 години от първата си победа в F1

Ферари отбелязва на Силвърстоун 70 години от първата си победа в F1

1188
0
Ферари
снимка: Ферари

Ферари ще отбележи този уикенд на пистата Силвърстоун 70 години от първата си победа във Формула 1. Скудерията печели за първи път в световния Гран при шампионат на 14 юли 1951 г. Аржентинецът Хосе Фройлан Гонзалес триумфира точно на британското трасе зад волана на Ферари 375 F1. От тогава до днес легендарният италиански тим е спечелил 238 победи.

През последните месеци в Маранело щателно е реставриран един от болидите 375 F1. В неделя преди тазгодишната Гран при на Великобритания звукът на 12-цилиндровия му двигател ще огласи отново Силвърстоун. Шарл Льоклер ще кара колата.

Гонзалес е един от най-изтъкнатите автомобилни състезатели на времето си. Прякорът му е „бикът от Пампасите“ заради телосложението му – нисък и набит. Прави чудесна кариера в спорта, макар че остава в известна степен в сянката на легендарния си сънародник Хуан Мануел Фанджо. Гонзалес почина на 90 години в средата на юни 2013 г.

На автомобилите SF21 на Льоклер и Карлос Сайнц пък този уикенд ще има специално лого по случай годишнината. Успехът на италианския национален отбор по футбол в европейското първенство пък ще бъде отбелязан с хаштага #grazieAzzurri. Италия спечели турнира, който бе отложен от миналата година заради пандемията от COVID-19, след изпълнения на дузпи срещу Англия.