Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари е група от уплашени хора, а не отбор, смята Балдисери

Ферари е група от уплашени хора, а не отбор, смята Балдисери

33
0

Ферари е група от уплашени хора, а не истински отбор понастоящем. Това смята бившият главен инженер на Скудерията Лука Балдисери. Тимът от Маранело още не е спечели победа през този сезон и загуби всякакъв шанс да се бори за титлите. А след 3-те победи през миналия сезон надеждите на тима бяха именно да се бори за короните.

Това обаче не се случи, а италианците бяха изпреварени дори от Ред Бул в класирането при конструкторите. Балдисери, който напусна тима през миналата година, разкритикува сериозно работата в отбора с най-много успехи в историята на Формула 1.

„За жалост нито Маркионе (президентът на Ферари), нито Аривабене (спортният шеф) имат опит в състезанията, заяви Балдисери пред Corriere dello Sport. – Те вече не са тим, а група от уплашени хора. Загубили са състезателната си култура. Хората не поемат рискове от страх да не бъдат изгонени.”

След напускането на технически директор Джеймс Алисън това лято в Маранело направиха преструктуриране на техническия персонал на тима, като структурата вече е по-хоризонтала с по-малко шефове. Решение, което Балдисери не одобрява.

„Това не означава нищо, каза Лука. – Управленската верига във Ф1 трябва да бъде повече от вертикална. Тя трябва да е военна. И първите са тези, които да покажат пътя, да мотивират хората, да решават. И ако направиш грешка, не трябва да бъдеш уволнен. Това се случи с Алисън, което е голяма загуба.”

Алисън бе заместен в тима от Матиа Биното като технически шеф, но според Балдисери италианецът не е човекът, който трябва да води техническия екип: „Матиа знае как да мотивира хората, има страхотен опит, но не е за технически директор. Той знае, че не може да прави коли и няма задълбочени познания по шасито, аеродинамиката и механиката. Той би бил отличен спортен директор.”