Начало Автомобили Ferrari F12 berlinetta с награда „Златен компас” за дизайн

Ferrari F12 berlinetta с награда „Златен компас” за дизайн

42
0

Ferrari F12 berlinetta получи наградата Compasso d’Oro – „Златен компас” – за дизайн. Това е един от най-престижните международни призове в тази област. Той бе приет от името на компанията от главния вицепрезидент, отговарящ да дизайна, Флавио Манцони.

Чрез даването на наградата на Ferrari F12 berlinetta журито отличи плавните, динамични форми на модела, за които са използвани специални аеродинамични решения. Концепцията представлява страхотна комбинация от технология и естетика.

Автомобилът е дело на стилистичния център на Ferrari в сътрудничество с Pininfarina. F12 berlinetta е най-мощният и с най-добро представяне модел на производителя на суперспортни коли. В него са съчетани по изключителен начин максимална аеродинамична ефективност и елегантните пропорции, характерни за моделите на марката.

Наградата е важна, но тя далеч не е първото признание за Ferrari. През 2001 г. президентът на компанията Лука ди Монтедземоло получи „Златен компас” за постижения в индустриалната и инженерна сфера. Ferrari бяха отличени за непрекъснатите си технологични проекти и разработки, за световно признатия като невероятен дизайн на автомобилите, както и корпоративната култура, поставяща хората пред всичко останало. Фирмата не веднъж е избирана за най-добър работодател в Европа и продължава да се труди в посока подобряване условията на труд и живот на служителите си.

Тази година се навършват 60 години от основаването на приза „Златен компас”. Той е създаден, за да отбелязва най-доброто в италианския дизайн в различни области. Церемонията се провежда веднъж на всеки три години. Журито е съставено от дизайнери, специалисти, историци и журналисти. Дават се общо 20 приза на продукти, които се отличават с особена креативност.