Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ferrari с нова организационна структура под ръководството на Виня

Ferrari с нова организационна структура под ръководството на Виня

1877
0
Ferrari, Ферари
снимка: Ferrari

От Ferrari обявиха новата организационна структура под ръководството на главния изпълнителен директор на автомобилната компания Бенедето Виня. Назначението му бе обявено в началото на юни миналата година. Виня пое поста в началото на септември 2021 г.

Основната задача на Виня като CEO на Ferrari е да ръководи компанията при прехода към по-голяма степен на електрификация. В официалното изявление се казва, че „новата организационна структура ще се грижи за по-нататъшните иновации, ще оптимизира процеси и ще увеличава сътрудничеството и в самата фирма, и с външни партньори“. Доскорошният шеф на отдела за доставки в състезателната дивизия Джанмария Фулгенци е повишен до отговарящ за развитието на продуктите директор. Главен директор на отдела за изследвания и развитие става Ернесто Ласаландра, дошъл от предишния работодател и на Виня – STMicroelectronics. Дигитализацията е поверена на привлечената от Microsoft през 2019 г. Силвия Габриели. Те, както и оглавяващите отделите „Технологии и инфраструктура“, „Продажби и качество“ и „Вътрешен одит“ вече ще докладват директно пред CEO-то заедно с още няколко дивизии.

В някои уебсайтове пък се появи новина, че Матия Биното запазва поста си начело на отбора на Ferrari във Формула 1. Името на Биното фигурира в изявлението на компанията, но всъщност не е имало никакви индикации за негова евентуална смяна

Споменаването му в днешната информация се дължи връзката между автомобилния производител и спортната му дивизия, вследствие на която ръководителят на Джестионе Спортива докладва директно на главния изпълнителен директор на компанията. Биното е в графата, озаглавена „Следните отдели продължават да се отчитат на CEO-то“, както е било и досега. До назначаването на Виня временно тази длъжност изпълняваше Джон Елкан.

Междувременно продължават слуховете за това, че Жан Тод ще се завърне в Маранело. 75-годишният французин бе президент на ФИА през последните 12 години. След изтичането на последния му, четиригодишен мандат Мохамед бин Сулайем бе избран да застане начело на международната автомобилна федерация. За Тод се заговори още преди вота, че ще стане отново част от Ферари. Той бе начело на екипа при постигането на най-големите успехи на Скудерията в Гран при. Предполага се, че може да заеме поста на консултант и да е особено полезен, тъй като Биното не се справя особено добре в политиката във Формула 1.