Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел е международен пилот на годината на Аутоспорт

Фетел е международен пилот на годината на Аутоспорт

71
0
Себастиан Фетел

Себастиан Фетел спечели за четвърта поредна година приза за международен пилот на годината на британското списание Аутоспорт, а шампионският му болид Ред Бул RB9 бе избран за състезателна кола на 2013-та. Изданието раздаде своите годишни награди на церемония, състояла се в лондонския хотел Гросвенър Хаус в неделя вечерта. 

Британски пилот на 2013-та е Люис Хамилтън, а дебютант на годината стана състезателят на Маруся Жул Бианки. Най-успешният британски отбор в F1 Макларън получи специалната награда Джон Болстър за 50-годишния си принос в моторните спортове. Управляващият директор на Макларън Джонатан Нийл прие наградата от Емерсон Фитипалди (който спечели титлата в F1 с отбора през 1974 г.). Единственият световен шампион и на две, и на четири колела Джон Съртис пък бе удостоен с наградата Грегър Грант за своите успехи.

Най-важното състезание в живота ми бе eдна надпревара с мотори в Уелс – сподели Съртис. – Събрах мотора си в гаража, но през този уикенд вече не бях само механик, изпробващ мотоциклета си. Станах едно цяло с него. Моторът ми „говореше” и създадох тази връзка с машината, която определи посоката на живота ми. Този момент и това усещане са много, много специални.

Ники Лауда също получи приза Грегър Грант за постиженията си в моторните спортове, който му бе връчен от бившия му съотборник в Брабам Джон Уотсън. Председателят на борда на Мерцедес F1 използва случая, за да благодари на оттеглилия се от тима Рос Браун за работата му в отбора през годините и привличането на Хамилтън в екипа.

Останалите награди и призьори са:

– Макларън Аутоспорт BRDC (Британски клуб на автомобилните състезатели): Мат Пери, който спечели и тест с болид на Маклърън от F1 и бе възнаграден с чек от £100 000, членство в клуба и каска Arai GP-6 RC, след като спечели тазгодишния шампионат Формула Рено NEC.

– Рали пилот на годината: шампионът във WRC за 2013 г. Себастиен Ожие.

– Рали кола на годината: Пежо 208 Т16 Пайкс Пийк, с която 9-кратният световен рали шампион Себастиен Льоб постави нов рекорд на изкачването Пайкс Пийк.

– Национален пилот на годината: Андрю Джордан, тазгодишният шампион в британския шампионат за туристически автомобили.

– Британски клубен състезател на годината: Даниел Камиш, шампион в британската Формула Форд през 2013-та.

– Награда за иновации: Nissan GT Academy, чиято цел е да даде шанс на най-добрите пилоти от видеоиграта да участват в реални състезания на пистата.