Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел: Хората могат да смятат каквото искат

Фетел: Хората могат да смятат каквото искат

59
0
Марк Уебър,Себастиан Фетел

Резултатът от Гран при на Малайзия предизвика бурна реакция у феновете и сериозно обсъждане на заповедите от бокса – трябва ли да ги има, опорочават ли спорта, какво е влиянието им върху Формула 1.

Пилотите на подиума на пистата Сепанг не бяха никак усмихнати, а обясненията след това за случилото се горчаха още повече. Чувствата на мнозина бяха отразени в последното питане от пресконференцията след финала на втория кръг от световния шампионат, зададен от Ливио Оричио от О Естадо де Сао Пауло:

– Въпрос и към тримата пилоти. Какво според вас ще си помислят феновете на Формула, слушайки или четейки как победителят заявява: „Съжалявам, че спечелих, вторият трябваше да е на мое място“, а третият споделя: „Съжалявам, че съм тук, съотборникът ми е четвърти, но заслужаваше да е на моето място“?

Първият в състезанието Себастиан Фетел отговори, че според него ситуацията е страхотна за медиите, тъй като има какво да обсъждат и пишат. Немският пилот на Ред Бул повтори това няколко пъти по време на пресконференцията и продължи:

– Има доста време до следващия старт и за вас е чудесно, сигурен съм, че няма да скучаете. Като цяло не мисля, че съм казвал, че съжалявам за победата. Според мен и двамата направихме силно състезание, но Марк [Уебър] трябваше да спечели. Аз сбърках. Сега мога само да повторя това. Хората могат да смятат каквото искат, те винаги сами ще създават историята си, но както споделих, не бях наясно, докато не свалихме каските. Затова съжалявам. Но със сигурност ще се постарая да се реванширам, като първо обясня долу (на тима) какво стана.

Фетел заяви малко преди това, че в момента е „черната овца“ и сам се е поставил в тази ситуация.

– Всичко, което мога да направя, е да се извиня на Марк. Наясно съм, че точно сега, след като преди малко сме слезли от колите, е трудно да обясним, но изпреварването беше нарочно. Очевидно е, че исках да го задмина, то се вижда. В противен случай дори не бих се пробвал. Нямах намерение да игнорирам стратегията или обаждането. Просто допуснах грешка – допълни трикратният световен шампион.

Уебър заяви, че в последните 15 обиколки от състезанието е мислел за страшно много неща.

– Аз съм голям спортен фен, а запалянковците на който и да е спорт биха искали светът винаги да е перфектен. Желанието ни е всичко да е чисто, да е такова, каквото го виждаме – футбол, бокс, колоездене, каквото и да е. Искаме да е реално. Но има елемент на наивност… за мен, когато гледам някакъв спорт, какъвто е и случаят с някои от феновете на Формула 1, наблюдаващи тази ситуация. Не е възможно всички да разберат всичко – същото важи за мен, когато гледам мач от първенство или от Шампионската лига. Понякога има неща, които не разбираш, защото понякога съществува наивността – каза още австралиецът.

В края на пресконференцията Люис Хамилтън заяви, че няма какво да каже. Преди това сподели, че е горд да представлява отбора си, който се е трудил толкова упорито през зимата и допълни:

– Естествено, не се чувствам твърде добре от факта, че седя тук. Очевидно е, че Нико [Розберг] заслужаваше да е на мястото, заемано от мен в момента. Отборът обаче е решил – предполагам, заради позицията в шампионата, че е логично да запазим местата си. Но да, трябва да поздравя Нико, тъй като направи много по-умно и контролирано състезание от мен.