Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел и Ред Бул празнуват

Фетел и Ред Бул празнуват

65
0
Гран при на Абу Даби

Със задавен от сълзи глас Себастиан Фетел едва успяваше да благодари на отбора си Ред Бул, малко след като пресече финала на Гран при на Абу Даби и осъзна, че е спечелил световната титла във Формула 1 за 2010 г. Немският пилот стана днес най-младия шампион в историята на Гран при – на 23 години 4 месеца и 11 дни. Рекордът досега бе на Люис Хамилтън (Макларън), който през 2008 г. взе короната на 23 години 9 месеца и 26 дни. Така Фетел прибави още един щрих към кариерата си в F1, след като е най-младият състезател още в категориите за победи, полпозишъни, спечелени точки в дебютен сезон, за лидерство в надпревара в дебютен сезон.

– Нямам думи. Не знам какво се предполага да се говори в такива моменти. Беше невероятно труден сезон за мен, за всички ни – и физически, и умствено. Непрекъснато вярвахме в себе си, независимо както говореха хората, в отбора и в колата ни. Тази сутрин станах и опитах да не мисля за нищо. Пробвах се да избегна контактите с хора, а да си върша работата. Знаех, че единствено мога да опитам да спечеля състезанието, да дам най-доброто от себе си. Озовах се начело в шампионата само веднъж този сезон, но бе тогава, когато имаше значение – каза Фетел.

Себастиан бе категоричен, че колата му RB6 е била феноменална на Яс Марина. С изключение на леко късане на гумите в началото на надпреварата, болидът не му е създавал никакви грижи.

– Автомобилът се стабилизира и бе истинска мечта. А аз не знаех нищо, докато не пресякох финала. Чудех се какво става, защото състезателният ми инженер Роки опитваше да ме съветва във всеки тур, за да ми помогне да стигна до финала. Питах се защо това момче е толкова нервно, мислех, че сме в наистина добра позиция! А след като финиширах, той много тихо каза, че нещата изглеждат добре и трябва да изчакаме останалите да финишират. Пак не знаех какво има предвид, тъй като не бях видял екраните. И после Кристиан [Хорнер] се включи, крещейки, че сме спечелили световния шампионат! – разказа за последните си обиколки в Абу Даби световният шампион.

Той благодари на хората на пистата и във фабриката в Милтън Кийнс, на тези в Австрия и т.н.

– Благодаря на всички, които познавам – от първите ми дни в картинга, всички, които са в родния ми град Хепенхайм до сега, благодаря ви толкова много!