Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел на полпозишън за Гран при на Германия

Фетел на полпозишън за Гран при на Германия

35
0

Трети пореден полпозишън спечели Себастиан Фетел (Ред Бул) и ще потегли от първа позиция на стартовата решетка в домашната си Гран при на Германия. Немецът победи в края на квалификацията най-бързия до този момент Фернандо Алонсо (Ферари) с невероятната разлика от 0,002 сек! Трети и четвърти на втора редица ще са съотборниците на Фетел и Алонсо, като Фелипе Маса се нареди пред Марк Уебър.

Зрителите по трибуните на Хокенхайм обаче преживяха истинска драма по-рано в сесията за позиция на грида, след като немската мегазвезда Михаел Шумахер не успя да се класира в топ 10.

Квалификацията започна на суха писта, но температурите оставаха все така ниски – 20-21 градуса на въздуха и 28 на асфалта. Дъждът обаче се размина, въпреки че катастрофа на Витантонио Лиуци спря сесията само 5 минути след началото, когато точно половината пилоти (12) бяха дали време за обиколка. Италианският пилот на Форс Индия отвори малко повече последния завой и се удари в стената, след като стъпи на изкуствената трева и се изпързаля. Ударът бе силен, но състезателят излезе невредим от кокпита, а малко по-късно обясни, че най-големите щети са в предната лява част на автомобила.

Лукас ди Граси пък въобще не прави бърза обиколка заради повреда в скоростната кутия. Във Върджин се съмняваха, че и Тимо Глок има подобен проблем, макар че германецът вървеше сравнително стабилно. В края на първия сегмент обаче екипът установи, че грижите на Тимо са със спирачките и той пропусна последното си излизане.

Междувременно най-бърз в тази част бе Алонсо, единствен слязъл под 1:15 мин за обиколка. От борбата пък отпаднаха освен на Върджин, колегите им от Испания Рейсинг и Хейки Ковалайнен (Лотус), който така и не постигна оптимален баланс в своя Т127 и не бе доволен от поведението на колата си.

Пилотите продължиха във втората част от квалификацията с твърди гуми (хард), като постепенно част от тях заложиха и на супер софт. В средата на сегмента Фелипе Маса оглавяваше подреждането с време 1:14.478 мин след излизане точно с меката смес, предоставена от Бриджстоун на отборите от Формула 1 за Хокенхайм. Алонсо пък даде 1:14.807 с хард, а след като и той сложи другия тип, моментално свали на 1:14.081 и излезе пръв. Междувременно Фетел и Уебър се вклиниха между съперниците си от Ферари и настъпи решителният момент в битката за класиране в топ 10. А най-голямата жертва в тази борба бе мегазвездата Михаел Шумахер, останал 11-и със своя Мерцедес MGP W01. В последния възможен момент не друг, а съотборникът му Нико Розберг и сънародникът им Нико Хюлкенберг (Уилямс) го изхвърлиха от участие в последната част на квалификацията. Очевидно нещата в тима на щутгартския концерн не се подредиха съвсем гладко, тъй като седемкратният световен шампион смяташе след вчерашните свободни тренировки, че 5-6-а позиция са напълно възможни в квалификацията.

За първите 10 обаче време за драми нямаше, още повече, че тъмни облаци притесниха отборите, очакващи леко преваляване. Всички започнаха веднага с бързите турове именно заради опасенията за дъжд. Алонсо бе най-бърз вече с 1:13.927, следван от Фетел на 0,034 сек! Германецът поведе на финала с 1:13.791, а испанският му съперник свали още от своето постижение в последната си квалификационна обиколка, но недостатъчно, за да задмине Фетел.

Макларън успяха да стигнат последната част и с двамата си състезатели, въпреки че имаха някои проблеми с прегряване на спирачките през цялата сесия. То бе по-ясно изразено при Дженсън Бътън, но се появяваше и при Люис Хамилтън. Двамата се наредиха пети и шести, като този път световният шампион за 2009 г. успя да победи съекипника си в един бърз тур.