Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел на полпозишън за Гран при на Китай след невероятен тур в...

Фетел на полпозишън за Гран при на Китай след невероятен тур в квалификацията

44
0

С невероятна обиколка в края на днешната квалификация Себастиан Фетел спечели първата позиция за утрешната Гран при на Китай на пистата край Шанхай. До него от първа редица тръгва съотборникът му Марк Уебър. Трети е Фернандо Алонсо с Ферари, който ще е пред Нико Розберг (Мерцедес) и пилотите на Макларън Дженсън Бътън и Люис Хамилтън.

Фетел направи поредната си фантастична квалификация тази година и спечели трети пол от 4 състезания. Само веднъж пръв се класира австралийският му съекипник, който бе най-бърз в последната тренировка тази сутрин, но тръгвайки в неговата посока на настройване на RB6 Себастиан отново бе недостижим като скорост.

Квалификацията все пак бе невероятно оспорвана, като пилотите на първите четири тима се класираха напред, но след доста интересна битка, след която Алонсо пък каза, че това е бил таванът днес. Съотборникът му Фелипе Маса бе пръв от лидерите на пистата още в началото на първата част за уточнения, след като бе едва девети сутринта. Фернандо също излезе рано с твърдите гуми и двамата бързо поведоха. Бътън се появи малко след тях, също пестейки меки гуми и даде сходно време. Темпото на лидерите бе под 1:37 мин на обиколка. Това бе целта им, за да продължат, при положение, че времето на 12-ия сутринта Витантонио Лиуци бе 1:37.031 мин. В средата на първите 20 минути на пистата излезе и Хамилтън, който даде най-добро време – 1:35.641 мин.

Колите на Ред Бул също напуснаха бокса и Уебър стана втори с два бързи тура. Ферари-тата оставаха още на трасето.

Колата на Виталий Петров, катастрофирал в последната тренировка 2 часа по-рано, още не бе готова, но минути преди края на първия сегмент той успя да се появи с нови меки гуми и продължи напред с 12-о време. Така освен състезателите на новите екипи от първата част отпадна Лиуци, който видимо не се оправи с гумите, въпреки че пистата се нагря до 30 градуса днес, а освен това се оплака отново и от трафик.

Във втория сегмент Петров започна пръв, но вече с меки гуми Хамилтън, Алонсо, Уебър, Бътън, Розберг, Шумахер, Маса бяха много по-бързи с времена под 1:36 мин на обиколка. Фетел бе шести при тези първи серии във втората серия с твърди гуми. Огромна бе увереността у Хамилтън – най-бърз със само 7 обиколки от началото на квалификацията, той си стоеше в бокса, докато Бътън излезе още веднъж.

Михаел Шумахер обаче имаше най-много притеснения за участието си във финала и едва стигна до него с 10-о време! Освен пилотите на 4-те топекипа в него влязоха още традиционно силните този сезон Роберт Кубица (Рено) и Адриан Сутил (Форс Индия).

Във финалната битка Алонсо изскочи пръв с меки гуми. Той бе видимо спокоен въпреки вчерашната смяна на двигател. В колата му имаше днес и нова скоростна кутия, но след отпадането му в Малайзия тази смяна бе извършена без наказание за него с преместване 5 места назад на грида. Испанецът почна с обиколка за 1:35.065, първият тур на Уебър след него бе 1:35.078, а на Розберг – 1:35.139 мин. Това обещаваше битка, но Фетел ги измести от върха със супертур за 1:34.970!

Последва светкавична смяна на гуми и решителната борба в последната минута. Хамилтън (пети след първите серии) активно загря новите си меки гуми и суперобиколките започнаха с много агресия от британеца, но много малко по-добро темпо от Фетел в първия му тур до последния сектор, където изостана с 66 хилядни. Бътън на свой ред се доближи на 9 хилядни, но Уебър стана пръв с отлична обиколка за 1:34.806 сек. След него изскочи Алонсо преди Фетел да направи още по-невероятна обиколка и да спечели полпозишъна.

Шумахер остана девети, като бе изпреварен и от Кубица!

За утре синоптиците обещават дъжд, който може и да е голямата надежда на всички срещу Ред Бул.