Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел начело във втората свободна сесия на Монца

Фетел начело във втората свободна сесия на Монца

40
0
Фернандо Алонсо

Себастиан Фетел (Ред Бул) бе най-бърз във втората свободна тренировка за Гран при на Италия. Световният шампион изпревари с 0,036 сек Люис Хамилтън с Макларън, а трети е Михаел Шумахер (Мерцедес) – на 0,337 сек от сънародника си.

И втората петъчна сесия на пистата Монца се проведе при чудесно време, като в началото температурата на въздуха и асфалта бе съответно 28 и 43 градуса. Ферари бяха сред най-заетите екипи по време на обедната пауза на Монца, тъй като правеха сериозни промени по настройките на автомобилите си, след като сутрешните резултати бяха съвсем неудовлетворяващи за Скудерията: Фернандо Алонсо бе на почти 3 секунди от Люис Хамилтън, дал най-доброто време в първата сесия. Оказа, че испанецът е имал проблем със задна лява гума, но дори това не бе достатъчно, за да оправдае липсата на темпо.

Междувременно работата стартира незабавно и първите времена (за разликата от предходните 90 минути изпитания) бяха дадени още в началото на времето. Трасето все още не бе съвсем чисто и някои пилоти продължаваха да изтървава задната част на колите си – включително Михаел Шумахер, както отбелязаха от тима му Мерцедес, за да уточнят, че няма проблем в автомобила на германеца.

Междувременно Себастиен Буеми излетя на Параболика и разби предната лява част на своето Торо Росо, засядайки в зоната за сигурност, а Хамилтън бе начело с 1:26.507 мин.

Времената продължиха да падат, а Алонсо и Фелипе Маса последни излязоха на Монца и с първите си бързи турове се наредиха 4-ти и 5-ти в класирането. Всички все още караха с по-твърдия тип гуми за уикенда – медиум.

Нико Розберг пък имаше проблеми със своя MGP W02 и час след началото на тренировката бе направил едва 3 обиколки. Другият пилот без време бе Даниел Рикиардо, който също бе в бокса си, докато начело на класирането вече бе Фетел с 1:24.866 мин – световният шампион пръв слезе под 1:25 минути за обиколка. Зад него бяха Алонсо и Маса, съответно на 0,695 и 0,822 сек.

Около 45 минути преди края на тренировката започнаха пробите и с мекия тип гуми за този уикенд – софт. От Пирели очакваха разлика в представянето на двете смеси от около секунда, както и 2-3 спирания за надпреварата в неделя. С меките гуми Серхио Перес излезе трети преди Шумахер да даде най-добро време за момента от 1:24.816 (свали 0,046 сек от постижението на Фетел и също бе със софт). В Мерцедес определено разчитат на великолепната си скорост на правите, за да запишат още едно наистина добро представяне като това на Спа преди две седмици. Седемкратният световен шампион демонстрира високо темпо, като свали още от времето си и записа 1:24.347.

Скоро обаче Шумахер бе прескочен от Фетел и Хамилтън, като англичанинът бе пръв с 1:24.046. Това време бе постигнато при първото му излизане с меката смес (и малко по-малко гориво), докато съотборникът му изоставаше с над 7 десети от секундата. Бътън имаше трудности с управлението, тъй като и не можеше да стабилизира Макларън-а си.

Фетел на свой ред застана начело (1:24.010) и това време остана най-добро до края на тренировката. Хамилтън бе втори, въпреки че се оплака от проблеми със съединителя си, а Шумахер задържа третата позиция.

Пилотите на Ферари заеха 4-то и 5-то място, като Маса бе пред Алонсо.